Málaga krijgt er een groot natuurpark bij

door admin
Málaga krijgt er een groot natuurpark bij

De stedelijke strook die de rivierbedding omlijst wordt daarmee omgetoverd in een groot natuurpark. Het initiatief komt van de gemeente Malaga en past in de voornemens die de stad heeft om de stedelijke biodiversiteit te beschermen en te bevorderen. Aan het gemeentelijke budget wordt een subsidie uit het Europese Herstelfonds toegevoegd van 9 miljoen euro. 

In september 2020 werd de eerste stap in dit project al gezet om de toegang tot het natuurgebied voor burgers te verbeteren met de opening van de grote houten voetgangersbrug, de langste van Europa. Daarmee kan de riviermonding nu over de hele breedte worden overgestoken. 

Een studie uitgevoerd door de OMAU heeft de rivierbedding in drie zones verdeeld: het natuurlijke gebied van de monding, de zone tussen de MA-21 en de snelweg A-7 en de zone gelegen vanaf het gebied bekend als de oude meelfabriek tot aan de A-7.

Langs de corridor is 67 kilometer aan wegen en paden aangewezen die worden gemarkeerd. Daarmee wil de gemeente het gebruik door voetgangers, fietsers en motorvoertuigen reguleren en stimuleren. 

plantaardige geluidsschermen

Andere  acties in het project zijn:

  • Het herstel van een in onbruik geraakte spoorlijn als toegangspunt tot het nieuwe natuurgebied
  • De aanleg van een irrigatienetwerk voor de groenteplantages die in het gebied moeten worden aangelegd
  • De verwijdering van 46 ton afval op 37 punten
  • De vermindering van de visuele impact van de golfbrekers van de monding met aarde en vegetatie
  • De uitroeiing van invasieve plantensoorten
  • De aanplant van inheemse plantensoorten
  • De aanleg van 7.500 meter plantenschermen om de geluidsoverlast veroorzaakt door de aangrenzende stedelijke gebieden te reduceren
  • De implementatie van 40 schuilplaatsen voor bescherming van de populaties van vleermuizen, insecten en vlinders

Daarnaast wordt onderzoek gedaan naar de geluids- en lichteffecten van de drie snelwegen die de monding van de Guadalhorce kruisen (A-7, MA-21 en MA-20). Ook wordt gekeken naar corrigerende maatregelen zoals het plaatsen van anti-geluidsschermen en mogelijk het verminderen van de maximale snelheid op de omringende wegen. 

In de toekomst wordt er ook een bezoekerscentrum gebouwd met onder meer parkeerplaatsen, toiletten, een tentoonstellingsruimte, een cafetaria, een garderobe en een ruimte voor atleten en bezoekers. De gemeente heeft hiervoor twee mogelijke locaties aangewezen: het gebied naast Sacaba Beach en een ruimte naast het voetbalveld van Guadalmar.

Verder denken de initiatuifnemers nog aan circuits voor hardlopers, voetgangers en fietsers. Hiervoor zouden nieuwe loopbruggen over de rivierbedding nodig zijn. Honden krijgen een gebied voor zichzelf, er komt een ruimte voor het maken van kunstwerken in de natuur en men denkt aan het installeren van een klimwand in een constructie die de snelweg A-7 onderteunt.

Bekijk ook: Nieuw wandelpad van Málaga naar Caminito del Rey in de maak

Dit vind je misschien ook leuk