Zwarte koning Balthazar in Malaga sprong over het hek in Melilla

door admin
Zwarte koning Balthazar in Malaga sprong over het hek in Melilla

Media berichten regelmatig over de bestormingen van de grenshekken in de Spaanse enclave in Noord-Afrika. Soms proberen honderden vluchtelingen tegelijk het grenshek te bestormen om zo de kans te vergroten dat het een aantal van hen lukt Spaans grondgebied te bereiken. Volgens internationale regels hebben ze dan direct het recht op asiel aan te vragen.

Zodoende is Coulibaly niet de enige die ooit besloot huis en haard te verlaten en te beginnen aan een lange en moeilijke reis naar een land in vrede en een betere toekomst. Op 5 januari aanstaande klimt hij ook hoog, maar nu in de koets van de zwarte koning Balthazar in de traditionele Cabalgata de los Reyes Magos in Malaga. Zijn enige doel is om vanaf zijn troon zoveel mogelijk kinderen blij te maken. 

Hady vluchtte op 18-jarige leeftijd uit de gecompliceerde situatie die zijn land teisterde. Mali was in oorlog en economische crisis. Ruim tien jaar later is hij volledig in Spanje geïntegreerd.

Aan de krant Nius vertelt hij dat er veel vooraf is gegaan aan het moment dat hij de troon als Balthazar kan beklimmen. Hij werkte op het land in Mali toen hij besloot te vertrekken en onder meer zeven broers achter te laten. Zijn ingewikkelde reis nam twee jaar in beslag. Het lot leidde hem door Mauritanië, Algerije en Marokko, voordat hij in 2013 Spaans grondgebied bereikte.

“Een heel gelukkig moment”

Op die reis deed hij “alles om te overleven”. Samen met andere immigranten sprong hij uiteindelijk over het Melilla-hek dat twee werelden scheidt. Hij herinnert zich zijn “redding” als “een heel gelukkig moment”. Hoewel hij beseft dat het niet legaal was om op die manier Spanje te bereiken. Maar hij was op de vlucht voor de dood en oorlog in zijn land.

Nieuw leven

Hady bleef twee maanden in Melilla totdat hij als asielzoeker bijna tien jaar geleden per boot werd overgebracht naar een vluchtelingencentrum in Malaga. Toen begon zijn leven te veranderen. Hij vond “een nieuwe familie” in de Spaanse Commissie voor Hulp aan Vluchtelingen (CEAR). Medewerkers gaven hem steun en genegenheid, boden hem onderdak bood en hielpen hem aan werk te komen.

Talloze banen

De eerste vier jaar in wat hij nu “mijn stad” noemt, leerde Spaans dat hij nu goed beheerst en volgde hij opleidingen. Ondertussen zocht hij allerlei banen. Drie jaar lang had hij een asielstatus. Elke zes maanden moest hij daarom “de rode kaart” vernieuwen. Sociaal gezien schoot hij wortel door na al die tijd in Spanje te werken een contract van een jaar als tuinman te verwerven. Hiermee kon hij zijn situatie in 2016 regulariseren.  

Soms werd hij ingeschakeld om de vakantie van een conciërge te dekken, werkte hij een tijd in een magazijn met producten voor oosterse bazaars en bij de gemeentelijke vuilnisophaaldienst in het nabijgelegen Vélez-Málaga. Dat waren allemaal korte contracten totdat hij eind 2017 bij CEAR begon te werken in het onderhoud en de schoonmaak van het centrum in de hoofdstad Malaga.

Daar werkt hij nog steeds en ernaast studeert hij met als doel “de mensen kunnen helpen” die “steun en solidariteit nodig hebben”. In de loop van de tijd heeft hij zelfs drie keer kunnen terugkeren naar zijn land.

Een Malinese koning Balthazar

Hady is moslim, maar waardeert de christelijke traditie van de Drie Koningen Parade omdat het “kinderen vreugde geeft”. Hij is dankbaar dat hij koning Balthazar tot leven kan wekken in Malaga en “een magische dag kan delen” met de kinderen en hun families .

Hij krijgt die mogelijkheid nadat de lokale traditie is verbroken dat Melchior vertenwoordigd moet worden door iemand van de media, Gaspar iemand voorgesteld door vereniging van Broederschappen en Balthazar door een raadslid van het gemeentehuis.

Nadat officieel was aangekondigd dat de zwarte koning zou worden gespeeld door Nicolas Squiglia, woordvoerder van de partij Unidas Podemos, sloeg deze het aanbod af. Squiglia verklaarde dat “koning Balthazar bij voorkeur moet worden gespeeld door een “donker persoon” uit de stad en droeg die missie over aan Hady.

Wereld waar vrede heerst en iedereen in gelijkheid leeft

“Dat de wijze mannen uit het oosten alle dromen en verlangens van jongens en meisjes laten uitkomen”, is de wens van deze Malinese Balthazar. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om in de krant Nius te pleiten voor een wereld “waar vrede heerst en waar iedereen, ongeacht het land van herkomst en huidskleur, broeders en zusters zijn en in gelijkheid leven”.

Balthazar steeds meer controversiële figuur in Spanje

Balthazar is de afgelopen jaren in Spanje uitgegroeid tot een controversiële figuur. Het debat doet in de verte denken aan de pietendiscussie. In sommige plaatsen wordt de volgorde van de driekoningenopticht omgegooid. Balthazar voert dan de optocht aan in plaats van achteraan lopen; de blanke koningen Melchior en Caspar volgen de donkere koning. Steeds meer Spaanse gemeenten laten de afgelopen jaren Balthazar niet door een geschminkte blanke Spanjaard spelen, maar door een donker persoon. Een geschminkte Balthazar heeft volgens organisatoren een ‘koloniale en racistische oorsprong’.

Bekijk ook: Controverse door racisme in filmpje Reyes Magos in Alicante

Dit vind je misschien ook leuk