Flexclinics, een zelfstandig behandelcentrum in Nederland én Spanje

door admin
Flexclinics, een zelfstandig behandelcentrum in Nederland én Spanje

Orthopeed Joris Van der Lugt werkt zowel in Nederland als in Spanje samen met Peter van Aggelen. Van Aggelen is anesthesioloog en tevens oprichter en bestuurder van Flexclinics. InSpanje.nl sprak met Peter, die de kliniek samen met Marc Verheyen oprichtte vanuit een sterke behoefte om kwalitatief hoogwaardige, kleinschalige en snellere zorg te kunnen leveren. Iets waaraan het in hun optiek steeds meer ontbreekt in het Nederland van schaalvergroting en ziekenhuizen die in log werkende fabrieken zijn veranderd, waardoor patiënten steeds langer op zorg moeten wachten.

Zelfstandig behandelcentrum als de toekomst

Een ZBC, zelfstandig behandelcentrum zoals Flexclinics, is volgens Peter de toekomst. “Ik zeg al twaalf jaar dat alles wat electief is en wat je kunt plannen het ziekenhuis uitgaat. Hospital Ceram in Marbella is bijvoorbeeld groot geworden door vruchtbaarheidsbehandelingen en zij leveren die verloskundige zorg in een privékliniek. Geef mij één reden waarom dat in Nederland niet zou kunnen.”

“Zorg op menselijk niveau”

“Met Flexclinics willen wij zorg op menselijk niveau bieden. Als patiënten ons bellen krijgen ze geen computer maar altijd een persoon aan de lijn. Elke patiënt krijgt iemand van onze backoffice aan zich gekoppeld en kan daar tijdens kantooruren bij terecht voor vragen”, zegt Peter. Hij benadrukt bovendien dat Flexclinics  kleinschalig en persoonlijk is met twee operatiekamers en zes privékamers met ruime badkamers. Er werken zes orthopedisch chirurgen, één plastisch chirurg en twee anesthesiologen. Zij werken vaak ook deels in andere ziekenhuizen, zodat zij feeling houden met de complexere vraagstukken die niet geschikt zijn voor behandeling in een ZBC.

Wachttijden van minder dan twee weken

Peter begon als anesthesioloog in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Ook nam hij deel aan vele militaire uitzendingen. Na 18 jaar was hij naar eigen zeggen wel klaar met alle politiek en gesteggel over geld en opnieuw een fusie. Hij stapte over naar ZBC Bergman Clinics, met inmiddels vestigingen door heel Nederland, en ook in Duitsland en Scandinavië. “Die groei zorgt alleen nu ook bij die kliniek voor langere wachttijden. Mede door de veel bredere wachttijdproblematiek vinden steeds meer mensen hun weg naar Flexclinics. In Utrecht hebben wij in het algemeen wachttijden van minder dan twee weken voor orthopedische ingrepen”, benadrukt Peter.

Utrecht versus Marbella

Bij Flexclinics in Utrecht kunnen patiënten terecht voor een breed scala van orthopedische ingrepen waaronder heup-, knie-, schouder- en hand/polschirurgie als ook voor plastische chirurgie. In FlexClinics in Marbella opereert vooralsnog alleen Joris van der Lugt. Flexclinics werkt daartoe samen met Hospital Ceram in de Spaanse badplaats. Joris van der Lugt geeft ook consulten in Cenyt Hospital in Estepona en opereert daar nu ook al Spaanse, via Spaanse verzekeraars verzekerde patiënten. In het voorjaar zullen meer orthopeden van Flexclinics naar Spanje komen om te opereren. De eerste is Jan Willem van Ommeren, hij staat gepland in januari met een spreekuur voor met name knieklachten, zowel voor knieprothese als ook kruisband- en meniscusletsels, zoals die bij o.a. sporters kunnen voorkomen. Ook Jantine Posthuma de Boer is bezig met haar registratie in Spanje. Zij is gespecialiseerd in ellebogen, handen en polsen.

Verzekeringskwesties

Flexclinics mikt in Spanje vooral op de expats en anderen die bijvoorbeeld in Nederland, Engeland of Scandinavië verzekerd zijn of die bereid zijn een operatie zelf te betalen (of bij te betalen indien de verzekeraar een deel vergoedt) omdat ze zo snel mogelijk van hun pijn af willen zijn. “Voor operaties in Nederland voor in Nederland verzekerde patiënten geldt eigenlijk bijna altijd dat deze zonder bijbetaling kunnen worden uitgevoerd. Voor operaties in Spanje hangt het af van de zorgverzekeraar en de polisvoorwaarden of en in hoeverre de operatie wordt vergoed. We zoeken dit graag samen met dde patiënt uit”, licht Peter toe.

Digitale patiënten screening 

Wie een nieuwe knie of heup nodig heeft, een revisie van een prothese moet ondergaan of een ander orthopedisch probleem heeft, legt contact met Flexclinics. Daarna volgt een afspraak met de chirurg. Die beoordeelt of de patiënt geopereerd kan worden. Zo ja, dan volgt er een digitale vragenlijst via e-POS (Novacair®), die in vijf talen beschikbaar is en die de patiënt moet invullen. Die vragenlijst vormt de basis voor de anesthesioloog om het risico in te schatten. Peter legt uit dat deze screening wetenschappelijk is onderbouwd en Flexclinics de mogelijkheid geeft om digitaal op afstand te werken, maar ook veel tijd bespaart. Daardoor kan de kliniek wereldwijd werken, maar ook efficiënter en besparen op tijd en personeel.

Tijdens het invullen van de lijst kan de patiënt ter voorbereiding op zijn of haar operatie duidelijke informatiefilmpjes bekijken, die eventueel later via www.onderanesthesie.nl nogmaals te bekijken zijn. “Als we na de elektronische screening aanvullende info willen praten we zelf met de patiënt. Of natuurlijk als de patiënt hier toch prijs op stelt, dat kan hij of zij aangeven in de vragenlijst. Voor die mensen heb ik dan ook echt de tijd om de eventuele risico’s van een operatie in te schatten en vragen te beantwoorden”, licht Peter toe

Peter werkt al jaren met Joris en heeft veel vertrouwen in hem. “Als Joris zegt dat iets langer gaat duren of dat er bloedverlies kan zijn, klopt dat altijd als een bus. Voor ons anesthesiologen is dat heel belangrijk. Wij hebben niet alleen een risico-inschatting richting de patiënt, maar ik moet ook de operateur kunnen vertrouwen. Joris is een van de beste orthopeden die ik ken”.

Robot ondersteunde operatietechniek MAKO

In Utrecht werkt Flexclinics met MAKO, de zeer innovatieve robot ondersteunde operatietechniek voor de plaatsing van knie en heup. Volgens Peter is daarmee het opereren echt op de tiende millimeter nauwkeurig. “Chirurgen kunnen niet buiten een bepaald snijvlak opereren, want dat houdt het apparaat gewoon tegen. Dat zorgt voor een veel preciezere plaatsing van de prothese”. Uit cijfers blijkt dat mensen na een robot geassisteerde operatie veel tevredener zijn dan na een traditionele ingreep. Peter: “Als de prothese er niet helemaal goed in zit, heb je meer kans op slijtage en is de knie eerder aan zijn eind. En een revisie is altijd een meer ingrijpende operatie bij een patiënt die dan ook weer ouder is. Dat moet je niet willen.”

Waarom Flexclinics?

Voor wie twijfelt over een eventuele operatie bij Flexclinics in Nederland of Spanje heeft Peter een vraag: “Wat vind je belangrijk: een goede operateur en een gegarandeerde kwaliteit voor iets dat eventueel een keertje verder weg moet of dichtbij huis blijven en veel langer wachten?” De anesthesioloog licht toe: “Flexclinics werkt in binnen- en buitenland uitsluitend met de beste Nederlandse chirurgen ondersteund door het beste Nederlandse verplegend en ondersteunend personeel. Om de kwaliteit te waarborgen, werken de artsen bovendien met uitsluitend hoogwaardige gecertificeerde materialen. Wij doen de nacontroles ofwel lokaal of telefonisch en garanderen dat mensen nooit hoeven bij te betalen als ze geopereerd worden in Nederland. Voor Spanje bekijken we van tevoren wat de opties zijn”.

Nederlandse postoperatieve fysiotherapie

Die nacontroles vinden plaats om te kijken of de revalidatie goed verloopt. Doorgaans geldt er na een knieoperatie een langere revalidatie. Met een nieuwe heup loop je dezelfde (!) dag al vrij makkelijk met twee stokken. Bij een nieuwe knie lukt dat ook, ook al is er daarna wat meer tijd nodig voor het herstel. “We weten wel dat hoe eerder je begint met bewegen, ook tegen de pijn aan, hoe beter het herstel op langere termijn zal zijn. Je moet goed oefenen en niet blijven zitten omdat het zeer doet. In Nederland is postoperatieve fysiotherapie heel gebruikelijk maar in Spanje helemaal niet. Wij werken in Marbella samen met de Nederlandse fysiotherapeut Robine van den Berge. Omdat we ook in Spanje Nederlandse kwaliteit fysiotherapie wilden aanbieden. Robine is in Nederland opgeleid en kan dat”.

Wilt u meer weten? Kijk dan op de website of stuur een e-mail naar info@flexclinics.nl.

(artikel gemaakt in samenwerking met Flexclinics)

Dit vind je misschien ook leuk