Martelkamers van de mocromaffia ontdekt in villa’s in Marbella

door admin
Martelkamers van de mocromaffia ontdekt in villa's in Marbella

Deze zouden toebehoren aan de ‘Mocro Maffia’, de drugshandelaren van Marokkaanse en Algerijnse afkomst die de via Spanje vervoerde drugs in Nederland en België controleren. Beelden van die martelkamers verstrekt door de politie doen aan horrorfilms denken. Beklede muren om de ruimte geluidsdicht te maken, stoelen om slachtoffers te immobiliseren en martelgereedschappen om ze tot spreken te dwingen. Dat schrijft de krant VozPopuli gebaseerd op politiebronnen.

Eerder werden al martelkamers aangetroffen geïnstalleerd in containers maar bij een van haar laatste operaties tegen drugs heeft de Nationale Politie voor het eerst een van deze kamers ontdekt in een villa aan de Costa del Sol.

Huurmoordenaars persen hier in opdracht van de drugsmaffia hun slachtoffers af of beroven hen daar van het leven. De locatie is zeer geheim en slechts bekend bij enkele leden van de organisatie.

Een journalist op zijn lijst met slachtoffers

Deze Nederlandse maffiabendes worden in verband gebracht met de moord op de Nederlandse journalist Peter R. de Vries in 2021 in het centrum van Amsterdam. Vijf schoten en een kogel in zijn hoofd werden De Vries uiteindelijk fataal. Voor drugshandelaren was hij het doelwit vanwege zijn journalistieke onderzoek naar groepen die gespecialiseerd zijn in marteling, ontvoering en het vereffenen van rekeningen met hun rivalen.

De oorsprong van deze criminele allianties gaat terug tot de jaren negentig. In hun gelederen bevonden zich immigranten van Marokkaanse afkomst in België of Nederland. Velen van hen hebben geprivilegieerde relaties met de Colombiaanse drugskartels, waardoor ze regelmatig drugs naar Europa konden importeren, via de havens van Antwerpen, Rotterdam en Algeciras.

De belangrijkste clan van deze groepen staat bekend als ‘Angels of Death’ en werd geleid door Ridouan Taghi. Een man met de dubbele Nederlandse en Marokkaanse nationaliteit die vóór zijn arrestatie in Dubai in 2019 werd beschouwd als de meest gezochte crimineel van Nederland.

Taghi’s belangrijkste vijand, Ebrahim Buzhu, werd vermoord in Chiclana de la Frontera. Hij stierf door een schot in het hoofd uitgevoerd door twee huurmoordenaars die hem misleidden om hem naar Spanje te lokken. Buzhu, bijgenaamd de ‘Slager’, was een van de laatste slachtoffers van de drugsoorlog.

Grote havens vormen toegangspoorten voor drugs

Volgens Europol vormen de drie grote havens in Noord-Europa in Antwerpen, Rotterdam en Hamburg de belangrijkste toegangspoorten voor Latijns-Amerikaanse cocaïne naar Europa. De cocaïnemaffia, zoals de drugsorganisaties ook worden aangeduid, controleert deze havens door havenarbeiders met doodsbedreigingen en geweldplegingen onder druk te zetten. Het gevolg is dat er medewerkers zijn die uit angst ‘een oogje dichtknijpen’ voor het binnenkomen van verdovende middelen.

In maart slaagden de Belgische en Nederlandse politiediensten erin het communicatiesysteem ‘Sky ECC’ te ontsleutelen. De informatie die na tussenkomst in dit netwerk werd verkregen, diende om de inbeslagnames van drugs te vergroten, moorden te voorkomen en zelfs om te ontdekken hoe sommige vrachtcontainers in martelkamers waren veranderd. Ook werden toen verborgen kamers gelokaliseerd in luxe villa’s aan de Costa del Sol. 

Bekijk ook: Drugsmaffia in Spanje vrijwel altijd gelinkt aan Nederland of Engeland

Marokko als belangrijkste leverancier

Marokko, met meer dan 40.000 ton hasjproductie per jaar, is de belangrijkste leverancier. Om deze reden is Spanje de belangrijkste toegangspoort voor deze drugs tot het Europese continent en dus tot het Schengengebied van vrij verkeer. Zo zijn de drugsgroepen zeker van handel. Een ton op straat bereikt een gemiddelde waarde van zes miljoen euro. 

Ondanks het geweld en de omvang van de handel van deze drugshandelaren, zijn de ‘Mocromaffia’ vreemden voor de samenleving. In Marbella en Algeciras proberen ze de aankomst van containers te managen. Bovendien infiltreren ze in instellingen en zijn ze uiterst gewelddadig. 

Groot gevaar

Deze drugshandelaren en hun huurmoordenaars hebben een machtige en vaste uitvalsbasis in Spanje. De Nationale Politie is er onlangs in geslaagd om twee onbemande onderzeeërs van 20 meter lang en een vloot van 12-motorige drones met autonomie voor enkele uren vliegen te onderscheppen.

Volgens de politie, zo schrijft Vozpopuli, is het plan van de Mocromaffia om van de Costa del Sol hun narco-regio te maken. Ze waarschuwen voor het grote gevaar dat zij zich zullen aansluiten bij de Spaanse hasjbendes die al jarenlang gewelddadig opereren in de Straat van Gibraltar en rond Algeciras om de cocaïne- en hasjmarkten te verenigen. 

Bekijk ook: Spaanse politie frustreert vestiging Mocromaffia in Catalonië

Dit vind je misschien ook leuk