
Het bouwconcern heeft al haar betalingen opgeschort en legt de werkzaamheden stil. Al geruime tijd blijkt dat de schulden van het bedrijf aan leveranciers zich steeds verder opstapelen waarna bouwvakkers vorige week hun werkzaamheden hebben neergelegd.
ADVERTENTIE
Bedrijf wilde uitbreiden van Costa del Sol naar rest van Spanje
De oprichting van Otero Group kreeg in 2017 vorm en groeide sindsdien aanzienlijk. De omzet van het bedrijf steeg van 25 miljoen euro in 2018 tot ruim 500 miljoen euro in 2022. De aanvankelijk dertien werknemers groeide in enkele jaren uit tot een personeelsbestand van ruim 130 man.
De Otero Group heeft enorm veel projecten voor luxe villa’s in verschillende delen van de Costa del Sol. Het bedrijf had plannen om uit te breiden naar de rest van Spanje maar vanwege het opstapelen van schulden aan leveranciers is het bedrijf haar toekomst niet zeker. Helemaal niet nu ook werknemers hun taken hebben neergelegd. Volgens de Spaanse krant El Confidencial lopen de schulden van dit bedrijf inmiddels tot in de miljoenen euro’s.
Kopers krijgen niet automatisch geld retour
Niet alleen leveranciers die aan Otero Group hebben geleverd zijn er niet zeker van of hun facturen ooit betaald worden. Ook de kopers, wiens woningen waarschijnlijk niet op korte termijn zullen worden afgebouwd, blijven met veel onzekerheid achter. De investering hebben zij in veel gevallen al gedaan en zij weten niet of, hoe en op welke termijn zij ooit hun woning krijgen opgeleverd.
Een advocaat, die gespecialiseerd is in vastgoed, laat weten dat het lastig wordt voor kopers om hun geld terug te krijgen. In veel gevallen hebben zij een contract ondertekend waarin voor beide partijen beschermingsclausules zijn opgenomen. Wanneer Otero Group faillissement aanvraagt, zoals sommige gedupeerden beginnen te vermoeden, is de kans om het geld terug te krijgen nog een stukje ingewikkelder.
Naast de luxe villa’s bouwde Otero Group ook mee aan het zogenaamde District Z in Málaga. Dit moet een nieuwe wijk worden met de meest moderne, duurzame en technologische snufjes. Samen met Iberian Yield Investment AB kondigde Otero Group de bouw van duizend betaalbare huurwoningen aan waarvan de eerste negentig dit jaar zouden worden opgeleverd. Ook dit project hangt momenteel in de lucht.
Leveranciers en bouwvakkers nemen heft in eigen handen
Blijkbaar rommelt het al maanden binnen het bedrijf maar begin februari werd het probleem pijnlijk zichtbaar. Op dat moment stuurden leveranciers van isolatiematerialen en steigers vrachtwagens om de geleverde spullen op te halen bij de bouwplaatsen. Ook kwamen steeds meer bouwvakkers niet opdagen. Zowel de kopers als de omwonenden vragen zich af wie deze plekken gaan afbouwen en wat er gebeurd met de betonskeletten nu zijn achtergebleven.
Sommige leveranciers en kopers hebben een advocaat in de arm genomen en bekijken momenteel welke gerechtelijke stappen er genomen kunnen worden. Zoals eerder gezegd wordt dit lastig gezien de beschermde clausules in de ondertekende contracten. Het feit dat het bouwbedrijf zelf maar schaars informatie vrijgeeft en nauwelijks iemand te woord staat, maakt het er niet gemakkelijker op.