Spanje wordt "herbevolkt" met 47 miljoen Iberische bijen

door admin
Spanje wordt "herbevolkt" met 47 miljoen Iberische bijen

Het Smart Green Bees-project werkt met exemplaren van Apis mellifera iberiensis. Deze Iberische bijen zijn zeer noodzakelijk voor het behoud van ecosystemen. Het project wordt gepromoot door het technologiebedrijf LG in samenwerking met de vereniging El Rincón de la Abeja, technische partner van het initiatief. Ook werken ambachtelijke imkers uit verschillende regio’s van Spanje hieraan mee.

De inheemse bij

De Iberische of Spaanse bij is de enige soort die inheems is op het schiereiland. De populatie neemt echter in versneld tempo af als gevolg van factoren zoals droogte en ziekten die de soort aantasten. Bovendien is de winstgevendheid van imkers niet groot, omdat het ras niet efficiënter is voor honingproductie dan andere bijensoorten. 

Eén bij voor elke inwoner

Het initiatief heeft tot doel binnen twee jaar tijd de Apis mellifera iberiensis in heel Spanje uit te breiden met maximaal 47 miljoen nieuwe bijen. Het gaat om één bij voor elke inwoner, legt Paola Vecino, voorzitter van de vereniging El Rincón de la Abeja, uit aan EFE Verde.

Imker Mieles Joseíllo doet mee aan project

In Malaga werkt de ambachtelijke imker José Sebastián Sánchez mee aan het project. Hij richtte tien jaar geleden Mieles Joseíllo op. Dit is een lokaal bedrijf met een lange traditie en duurzame productie. Hij heeft “precies het aantal bijenkorven dat overeenkomt met de bloemenlading die in dit gebied aanwezig is”, zegt Vecino.

In dit bergachtige gebied op 20 minuten rijden van de stad Málaga, is de diversiteit aan planten groot. Zo vinden bijen er het grootste deel van het jaar de bloemen van salie, gaspeldoorn, zonneroosjes en cantahuesos om te bestuiven. Op deze boerderij, waar ook geiten, honden en kippen leven, zijn tot nu toe 14 bijenkorven geplaatst. Binnenkort neemt dat aantal toe tot 45. “Dat betekent een verdrievoudiging van het aantal bijen in korte tijd, in jaar en medium”, aldus Vecino.

Een nieuw gecreëerde bijenkast kan in de beginfase tussen de 5.000 en 6.000 bijen huisvesten, hoewel dit aantal na enkele maanden kan oplopen tot 60.000. Deze uitzetting vindt meestal plaats tussen de lente en de zomer.

Aantal zwermen ‘overberekend’

Maar aangezien de bijenteelt niet wiskundig is en er “duizend factoren” zijn die de ontwikkeling van een bijenkorf kunnen verhinderen, hebben de initiatiefnemers van het Smart Green Bees-project het aantal zwermen dat ze moeten opzetten “overberekend”. Daarbij houden ze dus rekening met het feit dat er mogelijk ziekten en andere verliezen zijn als gevolg van natuurlijke en oncontroleerbare redenen die voorkomen dat een honingraat gedijt.

“In dit gebied is het bijvoorbeeld vrij gebruikelijk dat wilde zwijnen de kasten aanvallen, dus proberen we verschillende enclaves te kiezen en het aantal zwermen te overschatten dat nodig zal zijn om die 47 miljoen bijen te bereiken waarmee het succes van het project wordt verzekerd”, voegt Paola Vecino toe.

Biometrische monitoringsystemen

De bijenkasten die in Malaga zijn geïnstalleerd, bevatten biometrische monitoringsystemen die “de ontwikkeling van de zwermen niet beïnvloeden”. Hiermee kan de populatiegroei van de bijen in elke bijenstal op een eenvoudige manier worden geëvalueerd. Deze technologie biedt ook relevante informatie zoals gewicht, interne vochtigheid, temperatuur of het geluid van de bijen. Daarmee kunnen de imkers de gezondheidstoestand van de kasten in realtime volgen.

Bevoorrecht klimaat voor bijen in Málaga

Volgens het technologiebedrijf LG bevatten de vijftien kasten die in Malaga zijn geïnstalleerd al zo’n 15.000 bijen. Dankzij de bloemenrijkdom in de omgeving en het “bevoorrechte klimaat” in de provincie, kan dit aantal de komende maanden nog flink groeien. De 300 zonnige dagen per jaar maken een efficiënte en weinig ingrijpende zorg mogelijk.

De Iberische bij

De Iberische bij is een ondersoort van de Westerse honingbij en heeft een aantal morfologische kenmerken die haar onderscheiden van andere rassen van Apis mellifera: ze zijn donker van kleur, kleiner dan Europese bijen en met een langere tong, hebben licht vervaagde strepen en vertonen een ietwat nerveus en agressief gedrag. Hun vleugels zijn ook donkerder van kleur dan die van andere honingbijen, wat hen helpt om beter bestand te zijn tegen de felle zon en de hitte van het Iberisch schiereiland. 

De Iberische bij heeft ook een interessant gedragspatroon. Ze zijn minder geneigd tot zwermen dan andere honingbijen en zijn beter in staat om hun voedselbronnen te vinden in droge gebieden. Daarnaast hebben ze een specifieke dans die ze gebruiken om hun nestgenoten te informeren over de locatie van nectarbronnen.

Bekijk ook: Keurmerk brengt bijen, vogels en planten terug naar Spaanse olijfboomgaarden

Dit vind je misschien ook leuk