‘Turismofobia’ duikt op in Sevilla

door admin
'Turismofobia' duikt op in Sevilla

En dat blijkt uit het toenemend aantal acties van ’turismofobia’, een samenstelling van de woorden ’toerisme’ en ‘fobie’ in het Spaans. Met deze acties uiten Sevillanos hun afkeer tegenover toeristen en alles wat met de toeristische sector te maken heeft.

“Dit was ooit een thuis”

Een recente daad van vandalisme in Sevilla onderstreept deze tendens. In verschillende appartementengebouwen zijn de sleutelkastjes van vakantieappartementen onbruikbaar gemaakt met lijm en silliconen. Ook zijn ze beplakt met stickers met de tekst: “Dit was ooit een thuis. Toeristen ga naar huis”.

Het is gebeurd in verschillende buurten van de oude stad, zoals Alameda, het gebied rond Las Setas de la Encarnación en Alfalfa, naast andere wijken. Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt in Spanje. Eerder kwamen dit soort acties voor in andere populaire Spaanse steden zoals Barcelona. 

Aanleiding was tweet die viraal ging

Deze actie kwam op gang na een tweet van een buurtbewoner, die tot vier van deze doosjes in haar flatgebouw had ontdekt. Haar tweet ging viraal en leidde tot een golf van ontevredenheid onder lokale bewoners over de invasie van toeristen in hun stad. Zelfs buiten het centrum van de stad, zoals in de wijken Los Pajaritos en Las Tres Mil Viviendas, worden nu vakantieappartementen aangeboden tegen prijzen die veel te hoog zijn voor de lokale bevolking.

De sleutelkastjes

Met een sleutelkastje kunnen toeristen die bij het gebouw aankomen een code ingeven waarmee ze het kastje openen en de sleutel kunnen pakken. Dat is voor eigenaren goedkoper dan elke keer iemand fysiek langs te sturen om de sleutels de overhandigen.

De plaatsing van deze sleutelkastjes in portieken van woongebouwen begint niet alleen in Sevilla op te vallen. Onlangs was er veel aandacht voor het verschijnsel in de stad Málaga. De groei ervan bracht de gemeente ertoe om de verwijdering van deze elementen te bevelen. Buurtbewoners zijn bang dat de kastjes niet veilig zijn en onbevoegden toegang kunnen geven tot de gemeenschappelijke ruimten in hun gebouw.

Verzadigd

De gemeente Sevilla heeft aangekondigd sommige delen van de stad als ‘verzadigd’ van vakantieappartementen te zullen verklaren. Dat gebeurt wel pas na de lokale verkiezingen van 28 mei. Op die manier worden geen nieuwe vergunningen meer verleend voor dit type accommodaties. De Baskische stad San Sebastián ging Sevilla al voor. Hier worden eveneens tijdelijk geen vergunningen meer verleend en wordt het gemeentelijke bestemmingsplan (PGOU) herzien. 

De eerste buurt waar actie zal worden ondernomen, is Santa Cruz, waar het aantal toeristische woningen al groter is dan het aantal normale woningen. Die situatie heeft ertoe geleid dat scholen in de omgeving leeglopen, omdat er geen gezinnen met kinderen meer in de buurt wonen.

De acties in Sevilla geven uiting aan de groeiende frustratie onder de lokale bevolking over de invasie van toeristen in hun stad. Natuurlijk brengen toeristen geld in het laadje, maar het drijft bewoners ook uit hun huizen die veel te duur worden.

Er kunnen drie typen toeristische accommodatie worden onderscheiden: hotels, toeristische appartementen en woningen voor toeristische doeleinden. De laatste categorie is degene met het grootste aanbod volgens actuele en officiële cijfers. Het gaat om 30.000 plaatsen; gevolgd door hotels (25.000) en appartementen (5.000).

El Diario de Sevilla schrijft op basis van gemeentelijke bronnen dat er nog geen eigenaren van toeristische appartementen zijn die aangifte hebben gedaan van de aanval op hun sleutelkastjes. 

Dit vind je misschien ook leuk