Sierra Nevada wil sneeuw "cultiveren" om het skiseizoen te garanderen

door admin
Sierra Nevada wil sneeuw "cultiveren" om het skiseizoen te garanderen

De Sierra Nevada sloot het seizoen 2022/2023 af met weinig sneeuw, maar wel met veel bezoekers. Het resort was voor een groot deel aangewezen op kunstsneeuw vanwege het gebrek aan natuurlijke sneeuw veroorzaakt door de schaarste aan neerslag en hoge temperaturen.

Desondanks slaagde het erin een groot aantal bezoekers te trekken en belangrijke wintersportevenementen te organiseren. Naast sneeuwgebrek waren er enkele andere uitdagingen. Hieronder sluitingen vanwege harde wind en de onverwachte rotsval die de toegangsweg naar het gebied afsloot. Het management van het ski-oord resort werkt nu aan het voorkomen van dergelijke incidenten in de toekomst.

Lees ook: Skiseizoen in Spanje begint met relatief weinig sneeuw

“Snow-farming”

Een van de plannen van Cetursa, het openbare bedrijf dat het skigebied in Granada beheert, is de opslag van sneeuw volgens de methode “snow-farming”. De sneeuw van het ene seizoen wordt hierbij opgeslagen om te worden gebruikt in het volgende seizoen. Paradoxaal genoeg kan het idee dit jaar al niet worden uitgevoerd vanwege het gebrek aan neerslag. Milieuspecialisten wijzen bovendien op andere negatieve gevolgen van de methode voor de natuurlijke omgeving.

Met snow-farming zou een belangrijke laag sneeuw die de hoogste bergen van Spanje bedekt onder speciale dekzeilen die warmte afstoten, worden bewaard. Volgens sommige studies overleeft tussen 60 en 70% van deze “gecultiveerde” sneeuw van het ene seizoen op het andere. Dat zou het skigebied in staat stellen om de sneeuw als een hulpbron te gebruiken wanneer het niet genoeg regent om de opening van het seizoen mogelijk te maken. De techniek bestaat al in landen als Zwitserland of Finland, maar wordt ook uitgevoerd in de Aragonese Pyreneeën.

Lees ook: De effecten van de droogste zomer op de Sierra Nevada

Schadelijk voor het milieu

Volgens de milieugroep Ecologistas en Acción is deze praktijk op verschillende manieren schadelijk voor het milieu. Cetursa zou geen rekening houden met de biodiversiteit van een natuurlijke omgeving die sinds 1986 een biosfeerreservaat is van Unesco.

De milieu-experts twijfelen niet alleen over de effectiviteit van het project. Ook veroordelen ze dat er opnieuw water wordt afgevangen voor particulier voordeel. Dat is ook schadelijk voor de economie van de boeren in de omgeving die afhankelijk zijn van het water van de Monachil-rivier. Die wordt rechtstreeks met smelt- en regenwater uit de Sierra Nevada gevoed.

Duizend vierkante meter in de schaduw nodig

Een andere kwestie is dat er een locatie nodig is voor de opslag van de sneeuw van meer dan 1.000m2. Die zou in een gebied moeten liggen waar weinig zon en wind komt. Doorgaans zijn dat nou net de plaatsen met de grootste biodiversiteit. Hierdoor worden beschermde of endemische soorten aangetast die mogelijk voor altijd zouden verdwijnen.

Welk water gaat verloren?

De sneeuw in de Sierra Nevada die smelt vormt uiteindelijk water voor een omgeving die het niet zou bereiken als het voor zakelijke doeleinden wordt opgeslagen. De experts betwisten het argument van het bestuur van Cetursa dat sneeuw water is dat verloren gaat. Het is water dat deel uitmaakt van een natuurlijke cyclus. 

Goedkeuring nodig 

Cetursa heeft al toegegeven dat het plan vanwege het gebrek aan sneeuw moet worden uitgesteld. Ook moet de milieuautoriteit haar goedkeuring nog geven. Bovendien moet de gekozen technische oplossing nog ter evaluatie worden overgedragen aan het bestuur van het nationale park Sierra Nevada. 

Lees ook: Oudste waterwinningsysteem van Europa in de Spaanse Sierra Nevada

Dit vind je misschien ook leuk