
Dat fenomeen is al 800.000 jaar een constante, maar het ijs neemt nu in een alarmerend tempo af door de gevolgen van klimaatverandering. Een groep jongeren uit Málaga, allemaal genezen van kanker, heeft Groenland bezocht. Dat deden ze onder leiding van de in Málaga geboren otdekkingsreiziger Manuel Calvo en zijn twee zonen. Hij organiseert de reis als erkenning voor hun strijd tegen de ziekte.
ADVERTENTIE
Tijdens hun 17-daagse reis, die op 17 juli begon, hebben de adolescenten het zuiden van het Deense eiland verkend. Ze deden dit zowel per boot als per kajak, vanwege het fjordachtige landschap van het gebied.
Gedurende hun reis hebben ze nauw samengeleefd met de Inuit-bevolking, ook wel bekend als Eskimo's. Ze sliepen in tenten op het poolijs en in de huizen van deze inheemse bevolking. Tijdens hun tocht hebben ze wetenschappelijk bewijs verzameld over de effecten van de opwarming van de aarde, wat later zal worden overgedragen aan de Universiteit van Málaga.
Naast het documenteren van het gebied en het verzamelen van biologische monsters voor verschillende instellingen, zal het hele avontuur en de verkenning van het team in het noordpoolgebied worden getoond in de filmdocumentaire "Arctic Challenge - Operation Iceberg".
IJsberg als informatief souvenir
Als duidelijk signaal over de urgentie van het probleem hebben de leden van de 'Desafío Ártico: Operación Iceberg'-expeditie, ondersteund door de Fundación Dingonatura en het provinciebestuur van Málaga, een stuk ijs van 15.000 kilo mee terug naar Málaga genomen. Nadat de expeditie de exportvergunning van de regering van Groenland heeft verkregen voor wetenschappelijk onderzoek, bevindt het ijs zich momenteel op een vrachtschip in een gekoelde container bij -22 graden Celsius. In september komt de ijsberg aan in Málaga.
Dan zulllen activiteiten worden georganiseerd waarbij het publiek kan zien hoe het ijs smelt, om hen bewust te maken van de realiteit van de klimaatverandering.
Kritiek op het initiatief
Dit initiatief heeft echter ook kritiek gekregen. Ecologistas en Acción, een milieuactiegroep, heeft de actie veroordeeld als "een van de projecten die het meest spotten met de strijd tegen klimaatverandering." Carmen Segura, een lid van de organisatie, bekritiseert de noodzaak om het ijs op -20ºC te houden als "energieverspilling en een belediging voor de klimaatstrijd." Ze vergelijkt het met het tentoonstellen van een enorme hoeveelheid water op straat, alleen maar om het te laten verdampen om bewustzijn te creëren over het belang van waterbehoud.