Grote brand Costa del Sol niet onder controle

door admin
Grote brand Costa del Sol niet onder controle

De brand brak donderdagavond om 18.50 uur uit in het beschermde natuurgebied Barranco Blanco (gemeente Coín) en breidde door de harde wind en lage luchtvochtigheid enorm snel uit richting Entrerrios en Mijas.

Het vuur heeft zich al over een lengte van 12 kilometer ontwikkeld. Volgens de eerste berichten van de autoriteiten gaat het al om ruim 1.000 hectaren die zijn verwoest.

Midden in de nacht veranderde de wind naar oost, waardoor het vuur zich nu langs Marbella beweegt in de richting van Estepona.

Vroeg in de ochtend van vrijdag is besloten het dorp Ojén in zijn geheel te evacueren. Daarnaast zijn de urbanisaties La Atalaya, Entrerrios, El Rosario, Elviria en hotel La Cala Resort met 200 kamers ontruimd.

Het is al bekend dat er huizen zijn verbrand in het gebied vlakbij waar het vuur is ontstaan. De vlammen kwamen ook erg dichtbij de hogergelegen urbanisaties in La Cala de Mijas en El Rosario en Elviria.

Op dit moment is het front van het vuur enkele kilometers lang en zijn vanwege het grote oppervlak dat in brand staat twee coördinatieteams ingezet om het vuur te bestrijden, één aan de kust en één aan de kant van Coín, in het binnenland.

Verbeterde omstandigheden

Volgens de brandweer zijn de omstandigheden ten opzichte van donderdagavond wel verbeterd. De wind is gaan liggen en de luchtvochtigheid is gedurende de nacht gestegen.

Twee mensen woonachtig in de urbanisatie El Rosario (Marbella) raakten gewond en werden in eerste instantie behandeld in het Costa del Sol ziekenhuis en zijn later verplaatst naar Carlos Haya in Málaga. Een van de gewonden is er ernstig aan toe. Het vuur brand dichtbij het eerstgenoemde ziekenhuis (zie foto).

Volgens Angeles Muñoz, burgemeester van Marbella, functioneert het ziekenhuis zoals normaal, ondanks dat er veel rook omheen hangt, de temperatuur er hoger is door de nabijheid van het vuur en er veel as regent.

De brand is verklaard tot niveau 2. Dat niveau geldt wanneer een autonome regio hulp bij de bestrijding ervan vraagt aan de centrale overheid. Het vuur is aan de kant van Coín en Alhaurín el Grande op dit moment onder controle. Er zijn zo’n 600 mensen bezig met de bluswerkzaamheden.

Zodra het mogelijk was op vrijdagochtend, zijn 30 blusvliegtuigen en -helikopters begonnen met blussen. De A7053 die Fuengirola, Mijas en Alhaurin el Grande verbindt, de A-355 naar Ojén en de AP7 richting Cádiz vanaf Calahonda zijn nog steeds afgesloten.

Moeilijkheid

De grote moeilijkheid voor de blusdiensten was dat de brand rond 19 uur donderdagavond ontstond in een moeilijk bereikbaar gebied, waardoor de blusvliegtuigen en –helikopters voor het donker werd nog maar weinig tijd hadden het vuur met vlammen tot 15 meter hoog te blussen.

Omdat het vuur vanuit twee brandhaarden is ontstaan bij Barranco Blanco, waar een paar uur later nog twee brandhaarden bijkwamen, vermoedt de brandweer dat het is aangestoken.

Amper een jaar geleden, op 12 september woedde er een groot vuur in dezelfde regio.

El País, DiarioSur, 20Minutos

Dit vind je misschien ook leuk