Ruim 500 eigendommen familie Assad in beslag genomen in Marbella

door admin
Ruim 500 eigendommen familie Assad in beslag genomen in Marbella

Naar aanleiding van vijftien huiszoekingen in Marbella – onder andere in het complex Grey de Albión – en de luxe jachthaven Puerto Banús werden bankrekeningen van 16 personen en van ruim 70 bedrijven geblokkeerd. Nog niemand is aangehouden. De verblijfplaats van Rifaat al-Assad is tot op heden niet bekend. Onder de in beslaggenomen eigendommen zijn finca\’s, vakantiehuizen, luxe appartementen en een jacht ter waarde van in totaal 691 miljoen euro. 

Rifaat al-Assad leeft sinds 1984 als balling in met name Frankrijk. Hier werd hij in 2013 ook al onderzocht op verdenking van het verduisteren van Syrische fondsen. Toen werd 90 miljoen euro in beslag genomen. Het ging om vastgoed in Frankrijk, Luxemburg, Liechtenstein en op Curacao.

Bij het onderzoek betrokken bronnen zeggen volgens Spaanse media dat Assad circa 300 miljoen dollar uit de Syrische staatskas zou hebben weggesluisd. 

Rifaat al-Assad

Rifaat al-Assad is de jonge broer van de vroegere Syrische dictator Hafiz al-Assad, de in 2000 overleden vader van de huidige president Bashar al-Assad. Hij was jarenlang vicepresident van Syrië. In 1982 sloeg hij als bevelhebber van een elite-eenheid op bloedige wijze de opstand van de Moslimbroederschap in de Syrische stad Hamas neer. Hier kwamen tussen 20.000 en 40.000 mensen bij om het leven en de stad werd vrijwel volledig verwoest.

Na een mislukte staatsgreep in 1984 moest Rifaat al-Assad uit Syrië vluchten. Sindsdien leeft hij als balling in Frankrijk. Vanaf het uitbreken van de burgeroorlog in Syrië probeert Rifaat zich zonder succes als leider van de oppositiebeweging te manifesteren.

Dit vind je misschien ook leuk