Geen stierengevechten meer in arena van Marbella

door admin
Geen stierengevechten meer in arena van Marbella

Het bedrijf maakte al tijden geen winst meer, door een krimpende belangstelling voor het controversiële volksvermaak, waarbij tijdens een event doorgaans zes vechtstieren binnen tien minuten hun dood tegemoet rennen. Bovendien kreeg het zeker geen steun meer van de gemeente die bestaat uit een coalitie van partijen die sterk tegen stierengevechten gekant zijn. Izquierda Unida verbood al het uitzenden van stierengevechten op de lokale televisiezender.

Plek voor iedereen

De aan de linkse partij Podemos gelieerde partij CSSP/Podemos wil van het Plaza de Toros een ‘Plaza de todos’ maken. Een arena voor iedereen. Zodoende is duidelijk dat er geen stierengevechten meer plaats zullen vinden in de toekomst. Heugelijk nieuws voor dierenactivisten die in Spanje al jarenlang strijden om het fenomeen te laten verbieden. Het leek ze voor de wind te gaan tot de rechts-conservatieve Volkspartij PP van Mariano Rajoy weer in de regering kwam in 2011. Ondanks tegenwerking uit Madrid werden stierengevechten wel verboden in Catalonië, Baskenland, Asturias en op de Canarische Eilanden. In tachtig gemeenten is het verboden. In 1991 was de Canarische Eilanden de eerste autonome regio die het stierenvechten helemaal verbood. In 2010 volgde Catalonië.

De gemeente Marbella zal de nieuwe culturele functie van de arena na de zomer van start laten gaan, door er diverse concerten te organiseren. Daarbij is er al een bedrag van 125.000 euro in de begroting van dit jaar vrijgemaakt voor de werkzaamheden die nodig zijn om het gebouw geschikt te maken voor het nieuwe doel. 

Eerst moeten de onderhandelingen over het einde van het contract goed afgerond worden. De concessie werd namelijk verleend voor een periode van vijftig jaar. In 2009 werd met het PP bestuur het contract gewijzigd en verlengd tot 2027 voor een bedrag van 43.000 euro per jaar.

Arena Puerto Banús

Verderop in de gemeente, in Puerto Banús, ligt ook nog een in onbruik geraakte voormalige stierenarena. Hier werd in 2000 het laatste stierengevecht georganiseerd. In 2009 was er de tennisfinale van de Davis Cup en in 2010 werd er nog een concert gehouden. Vorig jaar was het plan om een optreden van de Spaanse zangeres Pasión Vega te houden. Een veiligheidsrapport van de brandweer en lokale politie gooide echter roet in het eten. De arena werd niet goedgekeurd voor een evenement met honderden bezoekers.

Dit vind je misschien ook leuk