De speciale Tonijn van de Almadraba aan de Costa de la Luz

door admin
De speciale Tonijn van de Almadraba aan de Costa de la Luz

In april, mei en juni worden – in het water net uit de kust – houten palen aan oranje boeien in een vast patroon uitgezet. Met behulp van de palen is een doolhof van netten opgebouwd, bedoeld om de tonijn te vangen, die in dat deel van het jaar vanuit de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee trekt om te paren. Zodra genoeg vissen zich vast hebben gezwommen, vormt een vloot van vissersbootjes een cirkel en wordt het net omhoog gehaald. Waarna de vissers met gevaar voor eigen leven in het water springen om de tonijnen binnen te halen.

Japanse sushi en sashimi

Langs de Costa de la Luz wordt alleen in een paar dorpen de Almadraba, zoals deze eeuwenoude manier van vissen heet, nog gebezigd. Onder meer in Tarifa, Barbate en Zahara de los Atúnes. Het levert in het wild gevangen tonijn op, een unieke vissoort die tegenwoordig voor het grootste deel – voor veel geld – rechtstreeks verdwijnt in de Japanse sushi en sashimi.

Gelukkig blijft er genoeg over om ook aan de Kust van het Licht van de delicatesse te genieten. Vrijwel alle restaurants hebben een stuk van de tonijn weten te bemachtigen en serveren die rauw als carpaccio en tartaar of simpelweg a la plancha – kort gebakken op de plaat. Spanjaarden beschouwen overigens het vette buikstuk – ventresca – als het beste deel van de vis.

Dé plek voor een proeverij van alle tonijn-specialiteiten is restaurant El Campero in Barbate, een van de beste visrestaurants van de provincie Cádiz. Gelegen aan de Avenida Constitución, goed aangegeven met borden in de hoofdstraat van Barbate. Met een groot terras voor de deur en binnen een fraaie, moderne eetzaal. In het naastgelegen, intieme Tapas del Campero worden alle gerechten in kleinere porties geserveerd.

Tapas-routes

Tot eind juni worden in dorpen en steden langs de Costa de la Luz verschillende tapas-routes georganiseerd, die alleen maar draaien om de wilde tonijn. Het zijn wedstrijden tussen lokale topkoks die elkaar de loef proberen af te steken met de lekkerste tapa. Met als resultaat kleine kunstwerken en innovatieve bewerkingen van de vis. De bezoekers van de route fungeren als jury en vullen op een speciaal daarvoor ontworpen kaart cijfers in. Soms zit daar ook een prijs aan vast, zoals in het bruisende stranddorp Conil de la Frontera in de provincie Cádiz, waar een volle kaart een door de wethouder persoonlijk uitgereikte fles rode wijn oplevert.

Tonijnmuseum

In het even verderop langs de kust gelegen vissersdorp Barbate wordt in het Museo del Atún, het tonijnmuseum, uitgelegd hoe de vangst precies in zijn werk gaat. Het museum ligt op het polígono, industrieterrein net buiten de stad en is geopend van 1 mei tot 15 september. De museumwinkel heeft een indrukwekkende verzameling bewerkte tonijn. Zoals de mojama, gedroogde tonijn, die in dunne plakjes wordt geserveerd, overgoten met een mooie olijfolie. Het museum organiseert ook – nog tot eind juni – boottochten, langs de Almadraba.

Provincie Cádiz aan de Costa de la Luz

De provincie Cádiz aan de Costa de la Luz is een groene oase aan de oevers van de Atlantische Oceaan, omringd door heuvels en gebergte, afgezet met witte stranden. De Kust van het Licht, die loopt vanaf Tarifa tot de grens met Portugal, staat voor een prettig traag tempo van leven, rauw en ongerept. In de streek die door de inwoners (Gaditanos) liefkozend de ‘kont van Europa’ wordt genoemd, schijnt de zon meer dan 300 dagen per jaar.

Buitenlanders weten de provincie Cádiz nog maar mondjesmaat te vinden. Bijna 95 procent van de toeristen is Spaans, waardoor je als bezoeker onvermijdelijk ondergedompeld wordt in het echte Spaanse leven.

Reisgids over de Costa de la Luz

Pauline Blom, al ruim 10 jaar verslingerd aan de streek, schreef het eerste Nederlandstalige reisboek over de Costa de la Luz die wordt uitgegeven door Uitgeverij Edicola. Over de processies in de heilige week voor Pasen, door de smalle straatjes van het mooiste bergdorp van Spanje. Over de verborgen watervallen van Santa Lucia, rauwe havenstad Cadiz, met kathedraal met gouden dak. Over zwierige sherry-stad Jerez en bruisend stranddorp Conil de la Frontera. Aangevuld met alle praktische informatie om als lezer vervolgens zélf dat echte Spaanse leven in te stappen. Met tips van locals, wandel- en fietsroutes en ruim 200 foto’s. Te bestellen via deze link.

Dit vind je misschien ook leuk