Twee keer zoveel huidkanker aan Costa del Sol dan landelijk

door admin
Twee keer zoveel huidkanker aan Costa del Sol dan landelijk

In 90 procent van de gevallen had deze agressieve vorm van huidkanker voorkomen kunnen worden door gebruik van de juiste bescherming sinds de kindertijd. De huidkanker uit zich vaak ook vele jaren nadat de schade door overmatige blootstelling aan de zon al is ontstaan. Deze gegevens werden bekendgemaakt tijdens de persconferentie van een preventieve campagne die werd opgezet door de Stichting Melanoma España in samenwerking met cosmetica- en zonnebrandcrème-merk Roche.

Noord-Europese toerist

‘Je huid is belangrijk’, is de titel van de campagne. Elk jaar worden in heel Spanje 4.000 gevallen van melanoom gediagnosticeerd. Dit aantal is in Málaga met 50 procent toegenomen tussen 2007 en 2014. Volgens Magdalena Troya, directeur dermatologie in het ziekenhuis Costa del Sol in Marbella komen verschillende typen van huidkanker veel meer voor bij buitenlanders dan bij mensen van Spaanse nationaliteit. Daarom is de campagne vooral gericht op de Noord-Europese toerist. Onder hen gaat het om 20 gevallen van melanoom op elke 100.000 inwoners.

Vroege diagnose belangrijk

Troya geeft aan dat een vroege diagnose van groot belang is bij dit type kanker dat moeilijk te behandelen is in een verder gevorderd stadium. Een toenemend aantal mensen is zich volgens Troya gelukkig steeds meer  bewust van de risico’s en gaan sneller naar een dokter als ze iets raars op hun huid waarnemen. Een melanoom kan ontstaan op elk type huid op elke plek van het lichaam. Bij mannen ontstaat het het meest op de borst en de rug en bij vrouwen op de benen. Bij mensen met een donkere huid ontstaat het het meest op handen, voeten en onder nagels.

Melanoom

Melanoom is een vorm van huidkanker die uitgaat van melaninebevattende pigmentcellen of melanocyten. Een melanoom kan ontstaan uit goedaardige moedervlekken en uit onrustige (dysplastische/atypische) moedervlekken of ‘spontaan’ uit normale huid waar tevoren geen moedervlek was opgemerkt. Ze kunnen in een klein percentage van de patiënten ook elders ontstaan, bijvoorbeeld in de slijmvliezen, het rectum, de hersenvliezen of zelfs in een oog.

Insmeren

Wie toch graag bruin wil bakken tijdens de vakantie wordt geadviseerd om de uren waarop de slechte straling van de zon het sterkst is – tussen 12 en 17 uur te mijden en dan de schaduw op te zoeken. Smeer je altijd in met een hoge factor en herhaal dat elke twee uur. Gebruik voor kinderen minimaal factor 50 als ze aan het strand en in het water spelen.

Dit vind je misschien ook leuk