Meeste verdrinkingsdoden in regio Andalusië

door admin
Meeste verdrinkingsdoden in regio Andalusië

De ene dag is de zee zo glad als een spiegel, waarna opeens de golven terugkeren. Die kunnen enorm variëren, van onschuldige hoge golven om in te spelen, tot golven die een gevaarlijke onderstroom met zich meebrengen. Op veel Spaanse publieksstranden wordt hiertegen gewaarschuwd met vlaggen. Een rode vlag betekent een extreem risico en het is dan ook niet slim dit signaal te negeren. 

Of er dinsdag een rode vlag wapperde is niet bekend, maar op die dag rond 10 uur in de ochtend is een 56-jarige man verdronken op het strand La Misericordia in Málaga. De man werd al drijvend ontdekt vlakbij een boei ter hoogte van chiringuito El Espigón in de stad Málaga. Toen de ambulance ter plaatse was kon er niets meer voor hem gedaan worden.

Deze week verscheen een nationaal rapport over dood door verdrinking in Spanje van de Spaanse reddingsfederatie. Hierin werd opnieuw geconcludeerd dat in Andalusië de meeste mensen verdrinken. Het gaat om 18,3 procent van het totaal van 246 doden in heel Spanje door verdrinking. 

Dit jaar verdronken al 46 mensen in Andalusische wateren (zowel zee als binnenwater). In 2015 waren dat er 23 en in 2016 39. Het blijkt dat van alle slachtoffers 84 procent man is en Spanjaard (78%) van tussen de 45 en 54 jaar (20%).

In de provincie Cádiz verdronken dit jaar met 14 de meeste mensen, gevolgd door Málaga met 11, Granada met 6, Almería met 5, Huelva met 4, Córdoba 3 en Sevilla 2. 

Vlag

Kijk dus bij een bezoek aan het strand altijd naar de kleur van de vlag die er wappert: groen is geen probleem, geel is oppassen geblazen en rood is beter niet de zee in! Op sommige stranden is het dan echt verboden en op andere stranden is het op eigen risico. Pas als je risico wilt nemen vooral op met kinderen. 

Dit vind je misschien ook leuk