Noodweer verwacht in groot deel provincie Málaga op maandag

door admin
Noodweer verwacht in groot deel provincie Málaga op maandag

Weerexperts verwachten dat op diverse plekken in de provincie de hoeveelheid neerslag 100 liter per vierkante  binnen twaalf uur tijd zal overtreffen. Op sommige plekken valt meer dan 40 liter binnen een uur per vierkante meter. Buien kunnen lokaal gepaard gaan met hagel omdat met de komst van de buien de maximum temperatuur flink daalt. Aemet verwacht het grootste gevaar tussen 9 en 16 uur. In de ochtend viel al veel regen in Vélez-Málaga. 

Dit weerverschijnsel in de zomer wordt ook wel aangeduid met ‘gota fria’, dat ‘koude druppel’ betekent. De politie en alarmdiensten zijn geïnformeerd en extra waakzaam op plekken die bij eerdere periodes van noodweer met overstromingen te kampen hadden. Zo is het gebied rond het vliegveld en de monding van de Guadalhorce bij de stad Málaga altijd kwetsbaar. 

Spanje

Een oranje weeralarm geldt op maandag ook voor een groot deel van de regio Castilla- La Mancha en dan met name de provincies Toledo en Ciudad Real en de regio Madrid. Verder geldt een geel alert voor de rest van de provincie Málaga, Córdoba, Jaén, Granada, Albacete, het westen van Valencia, Cuenca, Guadalajara, het zuiden van Ávila, westen van Teruel, westen van Zaragoza, noord en zuid Huesca, Lleida, het binnenland van Barcelona, westen van Girona, A Coruña, Ourense, Lugo en zuid-oost Mallorca en heel Menorca. 

Dit vind je misschien ook leuk