De Costa del Sol heeft regen nodig

door admin
De Costa del Sol heeft regen nodig

Inmiddels is de zomer bijna afgelopen en zorgen vrachtwagens al voor toevoer van water voor huishoudens in Fuente de Piedra en Archidona. Gemeentes en overheden strijden in het noorden van de provincie Málaga om een nieuwe watertoevoer vanuit het stuwmeer van Iznájar terwijl ondertussen de burgemeesters van de gemeentes Casabermeja en Villanueva del Rosario met hun handen in het haar zitten. Hier werden al nachtelijke restricties opgelegd in waterverbruik aan huishoudens. 

Over het algemeen worden verdere beperkingen op het waterverbruik verwacht tegen oktober. Het waterpeil is in alle reservoirs significant gedaald, al zijn er lokale verschillen. Boeren zijn bang dat hun oogsten te lijden zullen hebben onder gebrek aan water. In de stuwmeren en reservoirs van Málaga zit nauwelijks 238 kubieke hectometer. Dat is 35 hm3 minder dan vorig jaar. De Junta de Andalucía heeft al aangegeven dat de watertoevoer voor de Costa del Sol gegarandeerd blijft. Maar daar hebben de huishoudens en boeren in de gemeenten in de streek Axarquía niets aan. Hier is het waterpeil met meer dan 50 hm3 gedaald deze zomer. Volgens waterbedrijf Acosol was het waterverbruik in de zomer verdubbeld alleen al in augustus. 

La Axarquía

De situatie in het stuwmeer van La Viñuela is her ernstigst. Hierin zit slechts 46 hm3 terwijl het een capaciteit heeft van 165 hm3. Eind september zal dat nog eens 6 hm3 minder zijn. Dat is onvoldoende voor huishoudens en irrigatie.

Costa del Sol

In het stuwmeer La Concepción, waar water uitkomt voor de hele Costa del Sol zit slechts 42 hm3. Deze hoeveelheid zal eind september onder de kritieke grens van 40hm3 komen.

Málaga

In de drie stuwmeren van het systeem Guadalhorce dit in totaal 129 hm3: Guadalteba, 42hm3; Guadalhorce, 59hm3, en Conde del Guadalhorce, 28hm3. Deze zijn verantwoordelijk voor de toevoer van water naar de stad Málaga en omgeving.

Dit vind je misschien ook leuk