Toename aantal aangespoelde dolfijnen in Zuid-Spanje

door admin
Toename aantal aangespoelde dolfijnen in Zuid-Spanje

Experts onderzoeken nog naar de oorzaken. Daartoe is het op zondag aangespoelde dier meegenomen door onderzoekers van CREMA, het centrum voor herstel van bedreigde diersoorten, voor een autoptie. Terwijl er met een totaal van 45 tot nu toe dit jaar relatief weinig dolfijnen op het strand terechtkwamen ten opzichte van andere jaren, gaat het al om 14 dolfijnen in de afgelopen tien dagen. Een eerste onderzoek op het strand gaf nog geen uitsluitsel. 

Experts gaan in eerste instantie nog uit van een natuurlijk fenomeen. Elk jaar komt het voor dat dolfijnen de kust bereiken. Soms kunnen ze worden gered, maar soms komt hulp te laat. Normaal gesproken gaat het om een gemiddelde van zo’n zeventig tot honderd dieren per jaar. Het einde van de zomer in de maanden augustus en september is de tijd waarin dolfijnen het meeste aanspoelen. Dan worden jonge dolfijntjes geboren.

Overpopulatie en vervuiling

 

Een mogelijke oorzaak is de overpopulatie, waardoor de dieren op zoek naar voedsel dichter naar de kust moeten. De klimaatverandering kan een oorzaak zijn, waardoor er minder voedsel voorhanden is of de vervuiling van het water door giftige stoffen of plastic kan een oorzaak zijn. Dieren stikken in plastic als ze dat per abuis binnen krijgen of voor voedsel aanzien.

Ook aan de kust van Granada worden er aangespoelde dolfijnen gevonden. De laatste was vorige week nog bij de kust van Almuñecar. In de afgelopen twintig jaar gaat het om een totaal van 5.000 gevallen van aangespoelde dolfijnen, walvissen en schildpadden.

 

Reuzenschildpad bij Calella

 

Afgelopen zondag spoelde er nog een reuzenschildpad aan op het strand van Calella bij Barcelona. Het dier was reusachtig met een gewicht van 700 kilo, een lengte van twee meter. Er was een graafmachine nodig om hem van het strand te verwijderen. Waarschijnlijk gaat het om een lederschildpad. Het dier wordt nu onderzocht op de Universiteit van Barcelona. Lederschildpadden komen niet veel voor in de Middellandse Zee. 

Dit vind je misschien ook leuk