De tuinen van Sorolla in Valencia

door admin
De tuinen van Sorolla in Valencia

In het boek ‘Valencia, hoogtepunten uit de stad en regio’ wordt ook aandacht geschonken aan deze geliefde zoon uit Valencia. De schilder had op 30 jarige leeftijd internationaal al naam gemaakt doordat hij exposeerde in Parijs, München, Berlijn, Madrid, Venetië en Chicago. Hij zocht in Madrid een plek om zich terug te trekken met zijn familie en waar hij in alle rust kon werken. Hij realiseerde in 2011 zijn droomhuis en een sprookjesachtige tuin.

Voor dit huis in Madrid, ging hij op zoek naar de ideale tuin. Hij bezocht het Alhambra en het zomerpaleis de Generalife met de tuinen in Granada en de tuinen van het Alcázar in Sevilla. Hiervoor schilderde hij verschillende hoekjes met fonteinen, reflecties in het water, azulejos (mozaïek), fruitbomen en standbeelden. Dit inspireerde hem zo, dat hij verschillende van deze plekken heeft gekopieerd naar zijn eigen tuin.

Sorolla weet heel goed het licht te vangen in zijn schilderijen. Of misschien zijn het juist de schaduwen die zorgen dat de zonnige plekken extra aandacht krijgen. De verschillende kleurtinten die hij exact weet te vatten, geven die extra diepte. Knijpend met je ogen, van een afstand door je wimpers turend lijkt het of je zelf door de tuinen van de schilder wandelt. Veel van zijn schilderijen met details van tuinen in Granada, Sevilla, maar ook uit Valencia en van zijn eigen tuin kun je deze winter in Valencia bekijken.

De expositie in Valencia

De expositie is nog tot en met 19 maart 2018 te bezoeken in Centre Cultural Bancaixa, Plaça Tetuan 23, Valencia. De openingstijden zijn van maandag t/m zaterdag van 10:00 uur – 14:00 uur en in de middag van 17:00 uur – 21:00 uur, op zondag enkel geopend in de ochtend van 10:00 uur – 14:00 uur. 

Museo Sorolla in Madrid

Het huis van de artiest in Madrid is te bezoeken: Museo Sorolla, Calle General Martínez Campos 37, Madrid. De openingstijden zijn van dinsdag t/m zaterdag van 9:30 uur –20:00 uur, op zondag enkel geopend in de ochtend van 10:00 uur – 15:00 uur. 

Boek over Valencia

Fleur van de Put schreef het boek: ‘Valencia, hoogtepunten uit de stad en regio’ voor de uitgeverij Edicola dat in juni 2017 uitkwam. Hierin schrijft ze onder andere over Joaquin Sorolla en zijn liefde voor het strand en het vissersdorp Cabanyal.

In het derde nummer van het Spanje magazine ‘Por Favor’ dat uitkomt in december 2017 is een fragment opgenomen uit het eerder genoemde boek. Dit gaat over de grote centrale versmarkt van Valencia; de Mercado Central en het buitengebied met de moestuinen. Hier groeien de groenten en fruit die op de markt worden verkocht, waaronder de appelsienen die nu zoet aan, rijp en mooi oranje aan de bomen sieren.

Dit vind je misschien ook leuk