Meesterwerk van Spaanse kunstenaar ’teruggevonden’ in Wales

door admin
Meesterwerk van Spaanse kunstenaar 'teruggevonden' in Wales

Prieto kon na zorgvuldig onderzoek inderdaad bevestigen dat het ging om een ‘verloren’ meesterstuk van de Spaanse kunstenaar Bartolomé Esteban Murillo. Een groot moment voor de Europese kunstwereld. Er zijn amper een dozijn bekende portretten van Murillo en die paar die er bestaan zijn miljoenen euro’s waard. Prieto noemde het ‘een absoluut meesterwerk’ en ‘magnetisch’. 

Het doek zal nu worden vervoerd naar de Frick Collection in New York waar een grote tentoonstelling is over Murillo met als titel Murillo, The Self Portraits. Daarna, in februari, wordt het overgebracht naar de National Art Gallery in Londen. Een van de curatoren van de expositie in de Frick Collection noemde de ontdekking ‘zeer opwindend’. Hij gaf aan te betreuren vertrouwd te hebben op de eerdere oordelen van kunsthistorici over het werk. ‘Het doek was verborgen in het volle zicht. Het komt niet uit een onbekende locatie, het kasteel was geopend voor publiek’, aldus de curator. 

Kasteelheer en baron Penrhyn verzamelde midden-tot laat negentiende eeuws werk om de wanden van zijn neogotische stulp mee te behangen. Tegenwoordig bevat de collectie van het kasteel naast schilderijen ook boeken en meubels. 

Bartolomé Esteban Murillo

Murillo werd in 1617 geboren in Sevilla en stierf in 1682 in dezelfde stad. Hij schilderde veel religieuze werken (Madonna’s) en beeldde vooral vreedzame scènes uit. Vaak beeldde hij gewone mensen als heiligen uit. Hij was niet alleen in Sevilla bekend, maar ook in Engeland en elders in Europa. Zijn vroege werk was verwant aan dat van Francisco de Zurbarán en Juspeda Ribera. 

Dit vind je misschien ook leuk