Zeer agressieve hoornaar zorgt voor kopzorgen in Noordoost-Spanje

door admin
Zeer agressieve hoornaar zorgt voor kopzorgen in Noordoost-Spanje

Vooral als de Aziatische hoornaar (Vespa velutina) zich bedreigd voelt, kan hij heel gevaarlijk zijn. Een inwoner uit het gebied is door zijn beet overleden. De onwelkome gast is naar Europa gekomen door de internationale handel. In Spanje heeft de hoornaar al aanzienlijke ecologische schade aangericht. Dat de hoornaar erg lastig te bestrijden is, maakt het verhaal niet gemakkelijker. 

De hele kuststrook langs de golf van Biskaje, de Cornisa Cantábrica, is met dit roofzuchtige insect besmet. Men vermoedt dat het tien jaar geleden in de haven van het Franse Bordeaux aankwam, maar tot op de dag van vandaag is Frankrijk nog niet in staat geweest om het insect uit te roeien.

De sector die het meest getroffen wordt, is de apicultuur. Het imkers gilde Promiel de Asturias probeert al tijden de plaag te bestrijden. Vanaf de plek Aula de la Miel de los Picos de Europa, een kenniscentrum voor apicultuur, probeert men een systeem te ontwikkelen om de hoornaars effectief uit te roeien. Helaas lijkt dat tot nu toe nog niet te lukken. Deze groep, die 700 bijenkorven beheert, stelt dat 20% van de korven door dit insect verloren is gegaan. Daardoor zal de honingproductie in Asturië het komende seizoen een vijfde minder  zijn. Daarbij is de hoornaar ook verantwoordelijk voor ecologische schade omdat hij behalve bijen ook andere insecten opeet. Daarnaast is er het gevaar wanneer de hoornaar zich bedreigd voelt. Een inwoner van Pontevedra overleed als gevolg van beten van het agressieve insect. 

De voorzitter van Promiel, Jesús Venegas, legt het plan van aanpak van het gilde uit: ‘Eerst zijn er vallen geplaatst en afgelopen lente zijn de nesten verwijderd. Dit leverde een vangst op van 1.200 koninginnen. Ten tweede zijn de bijenkorven naar hogere gebieden in de bergen verplaatst. Ten derde wordt er gewerkt om de beschadigde bijenkorven te herstellen. Deze acties zijn uitgevoerd door 15 bijentellers en worden begeleid door een dierenarts.’

Om de hoornaars te kunnen vangen, gebruiken de bijentelers nectar of zoete sappen. De nesten worden handmatig verwijderd door middel van handstoken. De beet van een Aziatische hoornaar is gevaarlijker dan die van een bij, omdat die van een hoornaar veel meer gif bevat. Ook dringt de beet makkelijker door de kleding van de bijentelers. Het is dus van groot belang dat het verwijderen van de nesten door bekwaam personeel wordt uitgevoerd. Volgens de bijentelers zijn de insecten ‘niet echt gevaarlijk buiten hun nest, maar als ze het idee hebben dat je hun nest bedreigt, worden ze heel agressief en vallen ze aan. 

Nationaal actieplan

Asturië en Cantabrië hebben deze week afgesproken om een gezamenlijk actieplan op te stellen. In een bijeenkomst in Santander hebben de milieuadviseur van Asturië, Benigno Fernández Fano, en de adviseur van landbouw en milieu van Cantabrië, Jesús Oria, besloten om ‘Madrid te vragen om een versoepeling van de regels over de vangst van deze hoornaars, zodat particulieren ook zonder vergunningen actie kunnen ondernemen.’

Voor de sector zijn alle initiatieven van het regionale bestuur welkom. Wel wordt er benadrukt dat er een onderzoek naar het agressieve insect moet komen en dat er een nationaal actieplan moet worden gecoördineerd. De aanwezigheid van deze hoornaar in Spanje is een gevolg van de internationale handel en heeft niet alleen gevolgen voor de inwoners van Noordoost-Spanje. Men eist dat het probleem wordt onderzocht door een van de Spaanse universiteiten en niet enkel vanuit door een particulier laboratorium. 

Dit vind je misschien ook leuk