Bitcoin-koorts ook toegeslagen aan de Costa del Sol

door admin
Bitcoin-koorts ook toegeslagen aan de Costa del Sol

Martin Totté, accountmanager bij Alex Spanje in Marbella, behandelde tijdens het seminar alle overwegingen die je als belegger in acht zou moeten nemen om al dan niet in goud of in cryptocurrencies te beleggen. Eerst stond hij echter stil bij het beleggen in goud. Goud is een van de oudste beleggingsvormen die er is. De goudmarkt bestond al 3.000 jaar v.Chr. en werd reeds 650 jaar v.Chr. officieel als munteenheid in het leven geroepen. Goud is interessant omdat de bevolking van China en India goud nog steeds als een waardevol beleggingsinstrument ziet. Dit betreft toch ruim 30% van de wereldbevolking. Toch blijkt beleggen in goud niet altijd zo veilig te zijn als vaak wordt gedacht. Zo confisqueerde Nixon in 1933 al het goud omwille van de grote recessie. Veel recenter, tijdens de kredietcrisis van 2008, daalde de goudwaarde met 25%. Bovendien keert goud geen dividend uit en is de waarde ervan vaak moeilijk te bepalen.  

Waardevast middel?

Al lijken goud en bitcoins enorm verschillende beleggingsinstrumenten, toch kunnen de overwegingen van beleggers om in het ene of in het andere te stappen op hetzelfde vlak liggen. De overeenkomsten zijn te vinden in het feit dat beide door beleggers worden gezien als een waardevast middel mits die beleggers geloven dat het huidige monetaire stelsel niet langer houdbaar is. Mensen die bijvoorbeeld geloven dat de USD geen lang leven meer beschoren is, zien bitcoin als het geld van de toekomst. Toch is de belangrijkste reden die accountmanagers van Alex Spanje horen om in bitcoin of in andere cryptocurrency te stappen de angst om de boot te missen. Of zoals dat zo mooi in het Engels heet: de ‘fear of missing out’.

Bitcoin en achterliggende techniek

Tijdens het seminar werd op een eenvoudige manier uitgelegd wat bitcoin en de achterliggende techniek precies inhouden. Bitcoin is geen geld, het is een openbron software die data opslaat in de vorm van een wallet. Het systeem kan vergeleken worden met een complex softwaremodel, ook wel een ‘Thrust Protocol’ genoemd, waarin door middel van computerkracht data wordt vrijgegeven via het oplossen van algoritmes. Dit proces wordt ‘mining’ genoemd. In totaal kunnen er maximaal 21 miljoen bitcoins ‘gemined’ worden en de verwachting is dat dit proces in 2140 afgerond zal zijn.

Energie

Opvallend is dat er inmiddels al 16,7 miljoen bitcoins in omloop, zijn met als gevolg dat de laatste ongeveer 5 miljoen bitcoins dus meer dan een eeuw op zich zullen laten wachten. De belangrijkste reden hiervoor is dat de hoeveelheid energie die nodig is om het systeem in de lucht te houden gigantisch is. U moet zich voorstellen dat één transactie in bitcoins ongeveer overeenkomt met het 200 keer draaien van de wasmachine.

Blockchain

De bitcointransacties worden opgeslagen in een centrale boekhouding die de blockchain genoemd wordt. De blockchain voor bitcoins kan gezien worden als een ketting met allemaal losse blokjes. Elk blokje bevat een transactie in bitcoins met de gegevens van de zender, de ontvanger en het aantal bitcoins dat met de transactie is gemoeid. Iedereen met een bitcoin wallet heeft toegang tot al deze informatie en op het moment dat er een transactie plaatsvindt wordt deze direct bij iedere deelnemer in de blockchain, te zien als een soort boekhouding, geplaatst.

Achterliggende gedachte bitcoin-systeem

Alex Spanje wilde met het seminar de aanwezigen laten zien wat de achterliggende gedachte is van het Bitcoin-systeem. Met die informatie kunnen de aanwezigen na afloop van de lezing een weloverwogen keuze maken om al dan niet in bitcoins te stappen. Martin Totté ging allereerst in op de toekomstige mogelijkheden van blockchain door de rol van banken en tussenpersonen bij het verrichten van betalingen te belichten. Daarna vertelde hij hoe blockchain gegevens kan beschermen tegen fraude. Denk bijvoorbeeld aan de bescherming van de identiteit van de eigenaren van grond. Ook intellectueel eigendom van muziek kan door het toepassen van blockchain worden beschermd tegen fraude.  

Intrinsieke waarde van bitcoin

Daarnaast werd nog ingegaan op de intrinsieke waarde van bitcoin door een berekening te maken op basis van de totale wereldwijde waarde van ruilmiddelen en de participatie van bitcoin hierin. Op basis van aannames dat slechts 0,14% van alle betalingen nu via bitcoin gaan, dat slechts 36% van alle bitcoins gebruikt worden voor transacties én de huidige marktwaarde van bitcoin, werd geconcludeerd dat de huidige waarde slechts 35% is van wat er op dit moment voor bitcoin wordt betaald. In feite wordt er dus enorm gespeculeerd op de toekomstige waarde en rol van bitcoin zonder wellicht al te veel na te denken over risico’s zoals hacken of een tekort aan capaciteit om het netwerk in stand te houden.

Kopen van bitocoins is complex proces

Het kopen van bitcoins is vaak een complex proces. Er moet eerst een wallet aangemaakt worden. Deze bestaat uit een complexe code met een publieke en private sleutel. Wanneer om welke reden dan ook de private sleutel verloren gaat, bent u ook uw bezit in bitcoin kwijt, dus grote voorzichtigheid is hier geboden. Hierop liet Totté een kort filmpje zien van een Brit die in 2013 een oude laptop in de vuilnisbak gooide met daarop zijn private key met toegang tot zijn bitcoin wallet. Zijn wallet bevatte 7.500 bitcoins met op dit moment een waarde van 129 miljoen USD! Iets anders is dat op dit moment de kosten voor het aankopen van cryptomunten erg hoog zijn. Gemiddeld ongeveer 5% over de effectieve waarde.

Profiteren van de groei van de bitcoin

De aanwezigen werd getoond hoe ze toch zouden kunnen profiteren van de exponentiële groei van bitcoin door middel van het kopen van een ETF of tracker. De bitcoin tracker One is een ETF welke een-op-een de prijs van de bitcoin volgt. U kunt deze ETF kopen op de beurs van Stockholm in EUR of SEK. Het kopen van 20 ETF’s staat gelijk aan 1 bitcoin. Het grootste voordeel van het kopen van de ETF in tegenstelling tot het kopen van bitcoins in een wallet is dat de transactiekosten slechts 0,20% zijn van de effectieve waarde. U kunt dus ongeveer veertig keer in of uitstappen ten opzichte van één reguliere bitcoin transactie. Daarnaast is het zo dat u de ETF koopt binnen uw vertrouwde Alex rekening bij Binckbank met alle veiligheidsaspecten van dien. 

Moving average dual

Totté liet vervolgens op basis van een eenvoudige handelstrategie zien hoe je door het toepassen van een technische indicator signalen kunt krijgen van wanneer in of uit te stappen. De indicator die behandeld werd, was de ‘moving average dual’, ofwel het voortschrijdend gemiddelde over 30 en 90 minuten. Op het moment dat deze twee lijnen elkaar kruisen in een opgaande of neergaande richting betekent dit een signaal om in of uit te stappen.

Goed management nodig bij het handelen

De belangrijkste conclusie van het seminar is dat beide beleggingsvormen grote risico’s met zich mee kunnen brengen en dat het dus belangrijk is om tijdens het handelen een goed management toe te passen. Ook moet men voorzichtig zijn met de hoeveelheid geld die men in bitcoin of goud gaat beleggen. Mocht u toch overwegen om in Bitcoin of Ethereum te willen beleggen, dan is dit via Alex heel eenvoudig en goedkoop mogelijk. U hoeft enkel een Nederlandse bankrekening bij Binckbank te openen. Dit werd door vele aanwezigen bij het seminar dan ook direct gedaan.

Meer weten over bitcoin?

Nieuwsgierig geworden of wilt u ook een Nederlandse bankrekening bij Binckbank openen via Alex Spanje? Neem dan nu contact op voor meer informatie via info@alexspanje.com of +34 +34 952 924 011.

Dit vind je misschien ook leuk