Spaans OM eist internationaal aanhoudingsbevel tegen Anna Gabriel

door admin
Spaans OM eist internationaal aanhoudingsbevel tegen Anna Gabriel

Volgens Spanje was Gabriel lid van eens strategisch comité om Catalonië naar onafhankelijkheid te leiden. Gabriel is de zesde Catalaanse leider die Spanje heeft verlaten. Sinds zaterdag verblijft ze in Zwitserland. Maandag zei ze in de Zwitserse krant Le Temps dat haar in Spanje ‘geen eerlijk proces’ wacht en dat ze een land heeft gezocht dat haar rechten kan verdedigen. Woensdag om 9:30 uur zou Gabriel voor het Spaanse hooggerechtshof in Madrid moeten verschijnen. Zoals zij op dinsdag al had aangekondigd kwam zij daar niet opdagen. De Zwitserse wetgeving zou haar meer mogelijkheden geven dan andere landen om een uitlevering te weigeren.

Nu eist het OM gevangenisstraf en onmiddellijke uitlevering. Rechter Pablo Llarena heeft dit verzoek echter afgewezen en beperkt het aanhoudingsbevel tot het Spaanse territorium. Gabriel kan volgens bronnen geciteerd door El País de sitatie complexer maken door in Zwitserland politiek asiel aan te vragen. Volgens leden van CUP zou zij dit hebben gedaan zodra er een arrestatiebevel was uitgevaardigd. Aangezien Zwitserland geen lid is van de Europese Unie zullen beide regeringen bij de zaak betrokken worden, zodat het deels ook een politieke kwestie wordt in plaats van enkel een juridische.

Zwitserse wetten verbieden vermeende criminelen uit te leveren zodra de Zwitserse autoriteiten een zaak zien als van ‘hoofdzakelijk politieke aard’. Dit zal de grond vormen voor Gabriel’s verdediging. Tegen Le Temps zei ze: ‘Ik wordt vervolgd vanwege mijn politieke activiteiten en de regeringsgezinde pers heeft mij al veroordeeld’. 

De misdrijven rebellie en opruiing, waarvan Gabriel wordt verdacht, hebben zoals deze zijn geformuleerd in de Spaanse strafwet geen exacte tegenhangers in de Zwitserse wetgeving. In de Zwitserse wet stelt artikel 265 dat er ‘minstens een jaar’ gevangenisstraf geldt voor ‘op gewelddadige wijze de grondwet modificeren’ of het ‘door geweld een deel van het Zwitserse grondgebied van de confederatie te scheiden’. In Spanje staat voor de zwaarste gevallen van rebellie en opruiing een maximale straf van 30 jaar.

Gabriel is niet de enige CAtalaanse politicus die uitweek naar het buitenland. De afgezette minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn toenmalige ministers verblijven al sinds 30 oktober in Brussel. In Spanje zitten twee Catalaanse ex-ministers en twee leiders van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging in voorarrest in afwachting van hun proces. 

Dit vind je misschien ook leuk