Schilderij van Picasso duurste stuk ooit geveild in Europa

door admin
Schilderij van Picasso duurste stuk ooit geveild in Europa

Daarmee is het het duurste stuk dat ooit werd verkocht op een Europese veiling. Het gaat om het doek ‘Femme au Beret et a la Robe Quadrillee’ (Vrouw met baret en geruite jurk (Marie-Thérèse Walter). Dit behoorde tot de verkoop toe aan een particuliere collectie. Het is een olieverfschilderij van 55 bij 46 centimeter. Het werd te koop aangeboden tijdens een veiling van impressionistische, surrealistische en moderne kunst in veilinghuis Sotheby’s in Londen.

De waarde van het schilderij werd vooraf geschat op 40 miljoen euro en is dus ver boven de waarde verkocht. De Spaanse meester maakte het doek in 1937, in dezelfde periode waarin hij werkte aan zijn beroemde doek ‘Guernica’. Walter was lange tijd Picasso’s minnares en zij werd altijd zijn ‘verborgen muze’ genoemd. Het doek werd gekocht door kunstinvesteringsbedrijf Gurr Johns dat de aankoop voegd bij twee andere werken van de Spaanse meester met een gezamenlijke waarde van 22,8 miljoen pond. Hierbij zit ook ‘Le Matador’, waar Picasso zichzelf als stierenvechter schilderde.

‘Dit is een schilderij met een ongelofelijke waarde, uit een cruciale periode in de carrière van Picasso, in 1937, toen hij zijn grote werk ‘Guernica’ realiseerde”, zei James Mackie, de directeur van de afdeling impressionistische en moderne kunst van Sotheby’s. In de schaduw achter Marie-Thérèse is Dora Maar, die Picasso in 1936 ontmoette, te zien.

Dit vind je misschien ook leuk