Trouw zweren aan de Spaanse vlag tijdens Jura de Bandera

door admin
Trouw zweren aan de Spaanse vlag tijdens Jura de Bandera

De Jura de Bandera is een van de meest plechtige ceremoniën van Spanje. Oorspronkelijk was deze bedoeld voor militairen van de land- en de luchtmacht en de marine. Als burger van Spanje is het ook mogelijk om deze eed aan de Spaanse vlag af te leggen. Tijdens een Jura de Bandera Civil kunnen namelijk ook burgers dezelfde trouw zweren aan hun land.

Belofte van trouw aan Spanje

Tijdens de Jura de Bandera maak je een officiële belofte aan Spanje en aan alle Spanjaarden dat je je vrijwillig inzet voor het algemeen belang en de veiligheid van het land en zijn inwoners. Je mag deelnemen als je achttien jaar of ouder bent, de Spaanse nationaliteit en geen strafblad hebt.

Bij het afleggen van de eed vraagt de generaal van het Spaanse leger het volgende aan alle deelnemers: ‘Spanjaarden, belooft u met uw volle verstand om de Grondwet te eren als belangrijkste norm van de Spaanse staat? Bent u trouw aan de koning en geeft u uw leven om Spanje te beschermen?’ Degenen die de eed afleggen antwoorden vervolgens met ‘Ja, dat beloven wij.’ Aan het eind van de ceremonie komt iedere burger naar voren om de vlag te kussen als een bezegeling van hun eed aan de Spaanse staat.

Bij de Jura de Bandera Civil is de ceremonie dan tot een einde gekomen. Bij een ceremonie voor de militairen is het zo dat de militairen de eed afleggen, de vlag kussen en dan drie aan drie onder de nationale vlag door marcheren.

Eeuwenoude traditie

Deze plechtigheid gaat terug tot in de Romeinse tijd. Als iemand officieel toetreedt tot het leger hielden ze in het oude Rome een sacramentum waarbij de burger bevordert wordt tot een soldaat. Sinds de Reconquista wordt deze traditie ook in Spanje uitgevoerd voor militairen. Na het afleggen van de eed tijdens de Jura de Bandera treedt de burger toe tot het Spaanse leger, ontvangt hij zijn wapens en is zijn doel om Spanje en haar inwoners te beschermen. In de loop der jaren is deze traditie iets moderner geworden maar de essentie is nog steeds hetzelfde als honderden jaren geleden.

Niet is minder waar als je denkt dat sommige tradities in de loop der jaren vervagen. De Spaanse krant ABC berichtte onlangs dat voor de Jura de Bandera in Toledo op 5 mei 2019 ruim zeshonderd mensen deel zullen nemen aan de ceremonie. Dat is een record in de geschiedenis van deze Jura de Bandera van Toledo.

Toledo is slechts een van de vele steden waar je een Jura de Bandera mee kunt maken. Deze ceremoniën worden gedurende het hele jaar in veel Spaanse dorpen en steden gehouden.

Dit vind je misschien ook leuk