Pas op voor een te hoge rekening in een Spaans restaurant

door admin
Pas op voor een te hoge rekening in een Spaans restaurant

Nu het vakantieseizoen van start is gegaan langs de Spaanse kusten, nemen ook hier de trucs weer toe om je een beetje op te lichten. Meestal gaat het niet om dramatische of onoverkomelijke bedragen, maar het kan wel veel ergernis opleveren. Om dit te voorkomen zette de Spaanse consumentenorganisatie Facua enkele in Spanje veel voorkomende trucs van horecaondernemers op een rijtje waarmee je rekening hoger uitvalt dan zou moeten.

Restaurants kunnen je namelijk onverwacht geld rekenen voor ijs, voor bestek of voor het gebruik maken van de wc. Of de ober rekent een paar extra biertjes af. Want wie telt alles na als je gezellig met een grote groep uit eten bent geweest? 

Zo gebruikt Facua het voorbeeld van een restaurant dat 1,75 euro rekende voor de ‘wasserij’ (voor het tafelkleed en de servetten). Een woordvoerder van de organisatie noemde dit een ‘absurde en illegale praktijk, net zoals geld in rekening brengen voor het schoonmaken van je tafel dat is’.

Pas op voor:

IVA no incluido

Prijzen op de menukaart die exclusief btw (IVA) staan vermeld. Volgens de wet moet de op het menu vermelde prijs inclusief IVA zijn bij elk afzonderlijk item. De melding op een menukaart ‘IVA no incluido’ is dus niet toegestaan. Het kan immers niet van de consument worden verwacht dat hij of zij zelf gaat zitten rekening wat de prijs inclusief IVA dan wel zal zijn. Hoewel het in Spanje met 10% IVA op horecaproducten niet al te moeilijk rekenen is.

Eten aan tafel of op terras is duurder

Extra geld in rekening brengen voor het eten aan een tafel of op het terras. Dit mag alleen wanneer het ook mogelijk is om aan de bar te eten. In dat geval moeten achter elk item op het menu twee prijzen staan vermeld. Kun je niet aan de bar eten, dan is het extra geld rekenen voor een tafel of het terras niet toegestaan.

Krijg je wel wat je hebt besteld?

Je krijgt andere vis of vlees dan je hebt besteld. Voor veel mensen is het niet precies te duiden welke vis ze nu eten en restaurants weten dat. Er zijn meldingen bekend bij Facua van restaurants die een bepaalde vis of vlees op het menu zetten en vervolgens een goedkopere serveren. Hierover schreven we al in dit artikel. Een EU-onderzoek toonde aan dat in 83% van de geserveerde tong, 73% van de heek (merluza) en 53% van de rode tonijn in 300 restaurants feitelijk andere typen vis bevatten. Ook ‘huisgemaakte kroketten’ zijn vaak niet huisgemaakt en komen gewoon uit de diepvries of bevatten andere ingrediënten dan beloofd.

Extra Virgin Olijfolie

Extra Virgin Olijfolie, of niet… Op tafel kan wel een prachtig flesje Extra Virgen Olijfolie staan, maar wellicht is het originele flesje wel opnieuw gevuld met een goedkopere olie. Sinds maart 2014 zijn hervulbare flesjes in de horeca voor olijfolie en azijn verboden in Spanje. Veel horecagelegenheden trekken zich hier echter niets van aan en hervullen gewoon de flesjes die ze wel op tafel mogen zetten.

Betalen met pas of credit card niet mogelijk

Je kunt niet met pas betalen. Voor veel horecaondernemers vormen cash betalingen een mogelijkheid om hun inkomsten of een gedeelte daarvan niet op te geven bij de belasting. De ober zegt bijvoorbeeld als je met je pas tevoorschijn komt: ‘het pinapparaat werkt niet vandaag’. Dit had hij je al vóórdat je aanschoof en eten bestelde moeten vertellen. Ook moet het in zo’n geval gemeld worden bij de ingang naast de logo’s van de bankkaarten die ze normaliter accepteren. Heb je geen cash bij je, dan zou je in theorie mogen vragen een bankoverschrijving te doen. Doorgaans wordt dit echter niet geaccepteerd en moet je alsnog op zoek naar een pinautomaat. Check dus voordat je ergens gaat eten of pinnen mogelijk is.

Gangbare diensten in rekening brengen

Officieel mogen horecagelegenheden geen zaken in rekening brengen die gangbaar zijn bij hun normale dienstverlening. Dus extra geld rekenen voor de wasserij, voor gebruik van bestek of van het toilet mag niet. Dat mag zelfs niet als het expliciet op het menu staat vermeld. Mocht een restaurant er op staan dat je wel voor dat soort zaken betaalt, vraag dan om het klachtenformulier. Doorgaans veranderen ze dan wel van mening. 

Betalen voor kraanwater en ijs

Het rekenen van kraanwater en ijs valt een beetje in een grijs gebied. In sommige regio’s staan lokale wetten het bars en restaurants niet toe kraanwater in rekening te brengen, terwijl het in andere regio’s wel mag. Als kraanwater niet gratis is, moet dat op het menu duidelijk gemaakt worden. Hetzelfde geldt voor ijs. Als er een prijs voor is, moet die ergens te zien zijn.

Fouten op de rekening

Fouten op de rekening. Het is overal verstandig om je rekening na te kijken. Het aantal ‘foutjes’ kan in het hoogseizoen of drukke dagen in het weekend echter flink toenemen. Veel klanten betalen gewoon de eindprijs en hebben geen zin om alles na te rekenen. Doe je dat een keer wel, dan wacht je soms een verrassing. Je ziet bijvoorbeeld vijf biertjes staan, terwijl je er twee hebt gedronken, of je pizza is opeens een paar euro duurder dan op de kaart stond vermeld.

Vis buiten de kaart

Langs de Spaanse kust is een veelvoorkomend gebruik dat men dagverse vis aanbiedt die niet op de kaart staat. Deze gaat per gewicht. Een ober prijst dan een vis aan en noemt de kiloprijs en geeft een schatting van hoeveel gram vis je ongeveer op je bord zal krijgen. Vaak is uiteindelijk die schatting flink lager dan het gewicht van de vis die uiteindelijk op je bord belandt. Dat kan je zo 5 tot 10 euro per vis schelen.

Brood

In Spanje krijg je vrijwel altijd brood of een mandje met brood en ‘picos’ geserveerd wanneer je aangeeft te willen eten. Meestal is dit bij de prijs inbegrepen, maar steeds vaker moet je hier apart voor betalen. Men rekent dan bijvoorbeeld 1,50 per couvert en broodje. Dit mag een restaurant doen, maar dat moet dan wel duidelijk op het menu staan aangegeven. Als je geen brood wilt, laat dat dan weten aan de ober en check de rekening of het brood er dan ook echt is afgehaald. 

Klik hier voor het artikel van Facua (in het Spaans).

Dit vind je misschien ook leuk