Open brief aan minister over ellende rond paspoortaanvragen in buitenland

door admin
Open brief aan minister over ellende rond paspoortaanvragen in buitenland

Hele gezinnen moeten naar Madrid reizen of verplicht ‘op vakantie’ naar Nederland om daar op Schiphol of bij een grensgemeente een paspoort of identiteitsbewijs aan te vragen. Mensen moeten hun bedrijven sluiten, verplicht vakantiedagen opnemen omdat niet iedereen om de hoek bij de ambassade woont of zomaar even naar Nederland kan. Sommige mensen kunnen de kosten voor een dergelijke reis niet eens opbrengen van hun AOW of pensioen waar de laatste jaren ook flink op is bezuinigd. 

Het platform Nederlanders in het Buitenland (NIHB) laakt deze ‘stille uitburgeringspolitiek van Nederlanders in het buitenland’ en heeft daarom een enquête gehouden onder bijna 16.000 leden om inzicht te krijgen in de gevolgen van deze drastische bezuinigingspolitiek van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Waar mensen uit andere landen gewoon online een nieuw paspoort kunnen aanvragen moeten Nederlanders zich fysiek presenteren bij een ambtenaar van het ministerie. Vanuit de ambassade in Madrid hoeft dat maar één keer en wordt het paspoort opgestuurd, maar in Nederland moeten mensen blijven en het paspoort na een paar dagen ook nog persoonlijk ophalen. 6.450 mensen uit 90 landen hebben de enquete ingevuld. 

Open brief aan minister Blok

Op 24 april heeft het NIHB heeft een open brief gestuurd aan minister Blok van Binnenlandse Zaken met de belangrijkste aspecten die uit de enquête naar voren zijn gekomen. Dit zijn: 

Voor maar liefst een derde kost het verlengen van het paspoort tussen de € 250-500 per persoon. Ruim 15 % is tussen de € 500-1000 p.p. kwijt. Dit is nog exclusief de kosten van het paspoort zelf, rondom € 130. Zo’n 5% -en dat zijn nog altijd vijftig duizend kiezers!- is letterlijk duizenden euro’s kwijt per persoon.

Reisafstanden liggen voor de helft van de ondervraagden tussen de 250 en 1000 km en voor ruim 15% tussen de 1000 en 4000 km (enkele reis). Zo’n kwart moet een vliegticket boeken om het paspoort te verlengen en is daar 2 tot 3 dagen aan kwijt. Nog daargelaten als je niet exact voorbereid over alle juiste gegevens/foto’s o.i.d. beschikt, de balie ‘helaas’ gesloten is, of de tientallen ander redenen waardoor je je toch al kostbare ticket moet omboeken.

Ondanks de lange afstanden en hoge kosten die hiermee gepaard gaan willen deze Nederlanders hun paspoort, koste wat kost, verlengen en hebben er ontzettend veel voor over om de Nederlandse nationaliteit te behouden.

Echter voor sommige Nederlanders is dit niet meer haalbaar, wegens geldgebrek of men is fysiek niet (meer) in staat de lange reis te maken. Zij zien geen andere oplossing dan hun paspoort te laten verlopen, met het risico hun Nederlanderschap kwijt te raken. Gezinnen kiezen er zelfs noodgedwongen voor geen Nederlands paspoort voor de kinderen meer aan te vragen. De campagne spotjes van het 24/7 contact centrum BZ over het verlies van het Nederlanderschap, staan hiermee in schril contrast.

Velen, zeer velen! voelen zich in de steek gelaten door de Nederlandse overheid; ‘uit het oog uit het hart’.

NIHB komt in de brief met de volgende aanbevelingen:

– Dat een paspoort of identiteitskaart digitaal of per post aangevraagd kan worden.

Aanbevelingen op korte termijn:

– De mobiele en/of flying consul uitbreiden

– Uitbesteding aan derden (uitbreiding) 

– Verruiming openingstijden van consulaire diensten van een halve dag naar een hele dag. 

– Heropening van een consulaire service voor paspoortafhandeling in de nabijheid van de hoogste concentratie Nederlanders.

– De digitale pasfoto’s op het consulaat/ambassade zelf maken.

– Het eenmalig aanleveren en digitaal opslaan van geboorteakten en andere documenten.

Lees hier de resultaten uit de enquête op de website van NIHB.

Lees hier de open brief aan toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans namens Nederlandse ondernemers en particulieren aan de Costa Blanca in reactie op de sluiting van de consulaten aldaar in 2014.

Dit vind je misschien ook leuk