Spaanse nieuwslezers in het zwart uit protest tegen manipulatie nieuws

door admin
Spaanse nieuwslezers in het zwart uit protest tegen manipulatie nieuws

Door die politieke inmenging en manipulatie van het nieuws worden zaken eenzijdig en in het voordeel van de regeringspartij Partido Popular weergegeven. Het is al de derde week waarop televisiejournalisten bij RTVE (Radio y Televisión Española) hun campagne voeren om hun persvrijheid en onafhankelijkheid van de politiek terug te krijgen. ç

Sinds de Partido Popular aan de macht is in het land, zijn er diverse wijzigingen doorgevoerd waardoor het bestuur van de nationale publieke omroep RTVE bemand wordt door conservatieve lieden die letterlijk programmas censureren die hun partij negatief belichten. Dit terwijl de omroep volledig wordt gefinancierd van belastinggeld.

Eis: aftreden voorzitter

Deze conservatieve bias wordt gezien als de dood van onpartijdig nieuws, een noodzakelijk ingrediënt voor elke zichzelf respecterende democratie. De protesterende journalisten hebben zelfs het aftreden geëist van de voorzitter van RTVE, José Antonio Sánchez.  

Afgelopen dinsdag nam een redacteur van de omroep ontslag nadat de door haar geproduceerde video niet werd uitgezonden. Hierin schold een beleidsmedewerker van de regering protesterende gepensioneerden uit.

Anderzijds uit de Spaanse regering die het heft zo duidelijk in handen heeft bij de publieke omroep zware kritiek op de regionale Catalaanse tv-zender TV3 vanwege het uitzenden van propaganda voor de separatistische partijen.

Zorgen

De campagnegroep ‘MujeresdeRTVE’ (vrouwen van RTVE) zei het als volgt: ‘Werknemers van RTVE dragen zwarte kleding uit protest tegen de parlementaire impasse die een eerlijke publieke aanbesteding om de RTVE te leiden in de weg staat waarmee het professionele oordeel van de zender weer hersteld kan worden. De strijd die tot doel heeft dat RTVE diverse, kwalitatieve en onafhankelijke informatie kan bieden baart ons allen zorgen’.

Voorbeelden van manipulatie

Onder de hashtag #AsiSeManipula verschenen er op social media allerlei voorbeelden van werknemers van de omroep die inzicht geven in hoe de politieke manipulatie en censuur in de dagelijkse praktijk in zijn werk gaat. 

Dit vind je misschien ook leuk