Voormalig president Uruguay deelt visie over Europa’s migratiebeleid

door admin
Voormalig president Uruguay deelt visie over Europa’s migratiebeleid

De voormalige president en politicus deelt zijn visie over het migratiebeleid van Europa en de houding tegenover migranten. Hij refereert ook naar momenten in het verleden dat Latijns-Amerikaanse landen met Europese migranten te maken kregen en hoe zij daar destijds mee om gingen. Een mooie boodschap van een voormalig president die bedoeld is om je aan het denken te zetten.

Videoboodschap José Mujica

‘Vrienden,

Het verleden heeft ons meerdere malen verrast. We kunnen de enorme politieke en sociale problematiek niet bevatten waar Europa op dit moment mee te maken heeft. Dan heb ik het over de samenwerking van Europese landen op het gebied van de vluchtelingencrisis waarbij mensen in de Middellandse Zee verdrinken tijdens talloze vluchtpogingen van migranten.

Ik kan er niet bij dat, gezien het verleden, er geen rekening gehouden wordt met de – zowel positieve als negatieve – invloed die een migratie met zich meebrengt. En dat doet pijn.

Niet al te lang geleden kreeg het arme Mexico in 1939 bijna een miljoen Spaanse immigranten te verwerken. In de geschiedenis kreeg geen ander Latijns-Amerikaans land te maken met zoveel duizenden – voornamelijk Europese – migranten.

In het gebied van de Rio de la Plata kwamen destijds tientallen boten bomvol met arme Europese vluchtelingen aan. Zij hebben een positieve bijdrage geleverd aan onze cultuur, onze taal en onze toekomst.

Jaren geleden ontving mijn kleine landje 40.000 migranten, in Argentinië op een gegeven moment zelfs meer dan 200.000. Op welke manier valt er uit te leggen dat het moderne en rijke Europa zoveel weerstand biedt om samen te kunnen leven met mensen die aan armoede en aan de oorlog in Syrië willen ontsnappen.

Europa heeft ook een groot aandeel in de kolonisatie in Afrika en later in de expansie van het Britse rijk. Dit alles zorgt ervoor dat je bijna gaat geloven dat de rijkdom (deels op rekening van de voormalige kolonies) van deze landen zorgt voor egoïsme. Dat deze landen door hun steeds toenemende rijkdom stukje bij beetje hun normen en waarden lijken te verliezen.

Is zo’n contradictie mogelijk? Het zet je in ieder geval aan het denken.’

Over José Mujica

José Alberto Mujica Cordano (Montevideo, 20 mei 1935) is een Uruguayaans politicus en is lid van het linkse Frente Amplio (Breed Front). In 2009 won hij de presidentsverkiezingen en daarmee was hij van 2010 tot 2015 president van Uruguay.  

Mujica werd de meest bescheiden president ter wereld genoemd. Hij leidde een bescheiden leven en schonk maandelijks negentig procent van zijn loon aan liefdadigheidsinstellingen voor minderbedeelden en kleine ondernemers.

Dit vind je misschien ook leuk