Extreemlinkse Arran komt belofte protestactie tegen massatoerisme na in Spanje

door admin
Extreemlinkse Arran komt belofte protestactie tegen massatoerisme na in Spanje

Leden van Arran, de jeugdbeweging van de Catalaanse extreemlinkse CUP, kondigde hun acties tegen het toerisme op 17 juni aan. Zij doelden hiermee op het massatoerisme dat de autonome regio’s van Catalonië, Valencia en de Balearen overspoelt. Arran noemt de enorme invasie aan toeristen in deze regio’s ‘schadelijk voor de mensheid en de omgeving’.

Geen toeristenfobie, wel klassenstrijd

Met de leus ‘geen toeristenfobie, maar klassenstrijd’ wil de beweging hun visie over het massatoerisme duidelijk maken aan de media, zo lieten leden van Arran afgelopen zondag weten in een bericht. In een manifest maakten ze duidelijk dat het huidige toerisme enkel en alleen is bedacht vanwege financiële doeleinden door de klasse van de elite die het toerisme uiteindelijk ook ‘uitbuit’.

Kapitalisme grote boosdoener

Arran zegt dat het kapitalisme aan de basis ligt van ‘het toerisme dat mensenlevens bedreigt’ en dat er daarom alleen een einde kan worden gemaakt aan het massatoerisme als het in de kiem wordt gesmoord door datzelfde kapitalisme.

Maatregelen tegen massatoerisme

Ook kondigt de jeugdbeweging minimaal zes maatregelen aan om het massatoerisme tegen te gaan. Enkele voorbeelden hiervan zijn het stopzetten van de uitgifte van licenties voor nieuwe hotels en andere toeristische voorzieningen. Ook het onteigenen van de voornaamste toeristische bedrijven behoort tot een van de voorstellen van Arran.

Nakomen van belofte

Slechts twee dagen na de aankondiging van acties tegen het massatoerisme, hadden gisteren twee mannen van de Arran-beweging zich vastgebonden in Parc Guëll in Barcelona. De Catalaanse politie, de Mossos d’Esquadra, was snel ter plaatse om de kettingen door te knippen. Het is nog niet duidelijk of deze mannen een boete krijgen voor deze protestactie.

Dit vind je misschien ook leuk