Ruim 300 gewonden na instorting gedeelte van zeeboulevard in Spanje

door admin
Ruim 300 gewonden na instorting gedeelte van zeeboulevard in Spanje

Zeven daarvan liggen nog in het ziekenhuis en hiervan zijn er vijf zwaargewond. Volgens noodhulpdienst 112 is hun toestand inmiddels stabiel. De gewonden lijden aan botbreuken, hersenschuddingen en andere kneuzingen. Onder de gewonden zijn veel minderjarigen. Inmiddels heeft de minister-president van de regio de gedupeerden in het ziekenhuis bezocht en steun betuigt. Daarna gaf hij een persverklaring.

Het ongeluk gebeurde rond middernacht tijdens een optreden van de Marokkaanse rapper Rel B op de Paseo de Avenidas. Het houten dok van veertig meter lang en tien meter breed stortte ineens in en nam talloze bezoekers mee. Diverse personen gleden zo het water in. Op het moment van instorten en daarna was veel gegil en gehuil te horen. Iedereen rende een andere kant uit en velen wisten niet wat er gebeurde, maar wilden zich zo snel mogelijk uit de voeten maken. Veel bezoekers werden onder de voet gelopen en anderen raakten hun tassen of mobieltjes kwijt in de paniek. Vrij snel waren ambulances en brandweer ter plaatse om gewonden te behandelen en te water geraakte mensen te redden. Een team van duikers heeft later in de nacht de omgeving in het water onder het dok nog nagespeurd naar mogelijke slachtoffers. De vier personen die in eerste instantie als vermist werden opgegeven werden in vrij korte tijd een voor een gelokaliseerd. Gedurende de hele nacht was Plaza de Estrela ingericht als opvang en infopunt voor de gedupeerden en hun families.

Een week geleden plaatste wethouder Elena Muñoz van de PP nog een bericht op Twitter waarin ze wees op de laakbare staat waarin het dok zich bevond met rottend hout en uitstekende spijkers en waarschuwde: ‘we hopen voor iedereen dat er niets tijdens of na het evenement gebeurt’. 

De socialistische burgemeester Abel Caballero verklaarde dat er een onderzoek volgt naar de oorzaken van het ongeluk. Technici zullen uitsluitsel moeten geven over of het de slechte staat van het dok betreft of dat er wellicht teveel mensen op stonden. Hij zei ook dat de gemeente de organisatie, voorafgaand aan het evenement had verzocht om veiligheidsplannen en dat alles ok was.

Enrique César López Veiga, directeur van de haven, vermoedt dat het gaat om een structuurfout die de instorting heeft veroorzaakt. Daarbij wees hij op het feit dat de bovenkant van het dok wel van hout is, maar dat eronder gewoon beton is. Dat het beton eveneens is ingestort is vreemd. ‘Dat is doorgaans erg sterk’, zo zei hij tegen radio omroep Cadena Ser. ‘Als beton is gewapend met ijzer kan zoiets niet makkelijk gebeuren’. 

Het gebied valt onder de verantwoordelijkheid van de havenautoriteit van Vigo, maar de werken die er gedaan worden en het onderhoud ligt bij de gemeente. Die worden wel door de havenautoriteit gefinancierd. Nu wijzen die twee naar elkaar voor schuld.  

De organisatie van O’Marisquiño betreurt het ongeval ten zeerste en uit haar medeleven naar alle gewonden en hun families. Die hebben de ‘absolute prioriteit’. Daarbij werd het publiek bedankt voor de ‘beschaafde houding’, waardoor de ontruiming van de plek des onheils vrij soepel is verlopen, zodat de reddingsdiensten hun werk goed konden doen. 

Dit vind je misschien ook leuk