Renovaties in Alhambra de Granada

door admin
Renovaties in Alhambra de Granada

Het Alhambra is een middeleeuws fort dat in de loop van de eeuwen werd uitgebreid tot een enorm gebouwencomplex van ongeveer 13 hectare groot. Het bestaat uit een aantal bouwwerken, zoals la Alcazaba, los Palacios Nazaríes, el Generalife en het paleis van Karel V.

Sinds 1238 is het Alhambra eigenlijk onder constructie. Islamitische emirs en later christelijke koningen sloopten oude gebouwen om plaats te maken voor nieuwe bouwwerken. Later vond de ene na de andere restauratie plaats. Deze hadden helaas niet altijd het gewenste effect.

Dit in tegenstelling tot de laatste restauratie aan la Sala de los Reyes, de Koningszaal, die met recht een groot succes genoemd mag worden. De minister van Cultuur, Miguel Ángel Vázquez, presenteerde afgelopen week met trots de hernieuwing van la Sala de los Reyes.

Los Palacios Nazaríes

Los Palacios Nazaríes is een verzameling van een aantal paleizen. De oudste is het paleis Mexuar. In het begin was dit bouwwerk het onderkomen van de koning en zijn familie. Na het bouwen van de andere twee paleizen veranderde de functie van het gebouw. Het werd een ontvangstzaal voor gasten en tal van bestuursorganen werden hier ondergebracht. 

EL Palacio de Comares dateert uit een periode dat de stad Granada een grote bloei doormaakte op economisch en cultureel vlak. Lange tijd, tot de bouw van het laatste paleis, werd dit de residentie van de sultan en zijn familie. Daarna werd het gebouw het onderkomen van de hofhouding en bevond zich hier de werkkamer van de koning. 

El Palacio de los Leones met de beroemde leeuwenfontein, was het laatste paleis dat door Moren werd gebouwd. Bij het voltooien van dit gebouw werd dit de nieuwe residentie van de koninklijke familie.

La Sala de los Reyes

In El Palacio de los Leones zijn aantal mooie zalen te zien: la Sala de los Mocárabes, la Sala de los Abencerrajes, la Sala de los Reyes, la Sala de los Ajimeces en la Sala de las dos Hermanas.

La Sala de los Reyes, de Koningszaal, beslaat de gehele oostkant van de binnenplaats van El Palacio de los Leones en is vernoemd naar de afbeeldingen op de drie gewelven. Hier zijn tien sultans van Nasrid, de courtisane, de jacht en de cavalerie te zien.

De kunstwerken, met ieder een afmeting van ongeveer vijftien vierkante meter, zijn uniek in de wereld, aldus de minister van Cultuur, Miguel Ángel Vázquez. Wegens lekkages aan het dak zijn de op paardenleer vervaardigde creaties in de loop der tijd aangetast. Nadat het dak is gerestaureerd, is men begonnen aan de restauratie van de gewelven.

Tien jaar heeft een multidisciplinair team geïnvesteerd om de kamer waarin in vervlogen tijden feesten en partijen werden gegeven te restaureren. Het team bestond uit curatoren, restaurateurs, architecten, chemici, kunsthistorici en biologen en werd gecoördineerd door el servicio de Conservación de la Alhambra y el Instituto Andaluz del Patrimonio Histórico (IAPH), dienst voor het behoud van het Alhambra en het Andalusisch Instituut voor historisch erfgoed.

De totale kosten voor de werkzaamheden bedroegen meer dan drie miljoen euro. De directeur van het Alhambra, Reynaldo Fernández, heeft benadrukt dat het een gecompliceerde operatie is geweest. Er zijn bijzondere technieken toegepast en tijdens de werkzaamheden zijn klimaatsensoren geïnstalleerd om temperatuurgegevens te verzamelen en de vochtigheid of condensatie van water in het hout te bestuderen. Vanaf nu is de zaal weer voor het publiek toegankelijk.

Alhambra-patronato.es

Dit vind je misschien ook leuk