Twintig leukste tentoonstellingen in Spanje dit najaar

door admin
Twintig leukste tentoonstellingen in Spanje dit najaar

In het Guggenheim museum in Bilbao zal vanaf 21 september aanstaande de eerste een bijzonder tentoonstelling te zien zijn in de reeks van bijzondere exposities die gehouden worden in heel Spanje. In de Spaanse hoofdstad Madrid wordt altijd veel georganiseerd. Klik hier voor een lijst met leuke dingen te doen in Madrid.

Collectie Thannhauser

Het Guggenheim Museum in Bilbao zal op 21 september aanstaande een nieuwe ruimte inwijden die volledig in het teken staat van de Thannerhauser collectie.

Daarnaast is in het museum een tentoonstelling van Joana Vasconceloste zien, zonder twijfel de meest internationaal bekende Portugese kunstenares.

Van Eyck

Slechts twee dagen later, op zondag 23 september, kunnen bezoekers van het Madrileense Prado Museum de gerestaureerde La Fuente de la Gracia van de Vlaamse kunstenaar Jan van Eyck aanschouwen, geschonken in de in het midden van de 15e eeuw door Hendrik IV geschonken aan het Parral-klooster in Segovia.

200 jaar Prado Museum

In de aanloop naar het tweede eeuwfeest van het Prado Museum, dat in 2019 gevierd zal worden, zullen verschillende grafische kunstenaars een speciaal eerbetoon aan het Prado Museum brengen in de tentoonstelling Doce fotógrafos, Twaalf Fotografen.

Luigi Ghirri

In de Spaanse hoofdstad in het Reina Sofia Museum is de tentoonstelling El mapa y el territorio te zien. Deze is samengesteld door James Lingwood en laat de fascinatie van de Italiaanse kunstenaar Luigi Ghirri zien voor de verschillende samenlevingen.

Dorothea Tanning

Eveneens in het Reina Sofia Museum is vanaf oktober de voorstelling Detrás de la puerta, invisible, otra puerta van de Amerikaanse, surrealistische schilder, graficus en beeldhouwster Dorothea Tanning te zien.

Roy Lichtenstein

In la Fundación del Canal Isabel II in Madrid is vanaf 4 oktober een tentoonstelling gewijd aan de meest invloedrijke cartoonist en schilder in de geschiedenis van de grafische kunst, Roy Lichtenstein.

Tupí Or Not Tupí

De belangrijkste werken van Lina Bo Bardi zijn te zien in de expositie genaamd ¿Tupí or not Tupí? That is the question in de Fundación Juan March in Madrid.

Un siglo breve

El Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) geeft een chronologische rondleiding door de MACBA Collectie van 1929 tot op heden. In de presentatie wordt de nadruk gelegd op de veranderingen en de ervaringen van de kunst van deze siglo breve, korte eeuw.

Anarchivo Sida

In deze tentoonstelling, genaamd Anarchivo Sida, tentoongesteld in MACBA in Barcelona, staat de huidige problematiek omtrent aids in Spanje en Chili centraal.

Cristina Iglesias

Vanaf 6 oktober organiseert el Centro Botín in Santander een tentoonstelling gewijd aan de Spaanse beeldhouwster Christina Iglesias.

Giacometti

Eerder dit jaar was de expositie van Alberto Giacometti in het Guggenheim in New York te zien. Vanaf 19 oktober is deze voorstelling ook in het Guggemheim in Bilbao te bewonderen.

Bartolomé Bermejo

De laatste tentoonstelling die het Museo de Prado in Madrid dit jaar organiseert is een expositie van de 15e eeuwse schilder Bartolomé Bermejo.

Max Beckmann

In El Museo Thyssen zal in het laatste kwartaal van dit jaar het werk te zien zijn van de Duitse expressionist Max Beckmann.

Jeanne Tripier

Vanaf volgende maand is in La Casa Encendida in Madrid de expositie Creación y delirio te zien van de voor vele Spanjaarden onbekende kunstenaar Jeanne Tripier.

Kubrick en Tarkovski

In de Centre de Cultura Contemporània de Barcelonai (CCCB) wordt aandacht besteed aan de film A Space Odyssey van Stanley Kubick uit 2001. In diezelfde periode is een fotorapportage te zien van de regisseur Andréi Tarkovski in el  Círculo de Bellas Artes in Madrid.

Jaume Plensa

In samenwerking met el Museo Reina Sofia, wordt in el Palacio de Cristalin el Parque del Retiro in Madrid de expositie Invisibles getoond van de Spaanse beeldhouwer Jaume Plensa.

París pese a todo

París pese a todo, Parijs ondanks alles, is een  tentoonstelling in el Museo el Reina Sofia. Het is een hulde aan buitenlandse kunstenaars die in de periode na WOII in Parijs hebben gewoond en gewerkt.

Después del 68

De expositie Después del 68 in el Museo de Bellas Artes in Bilbao laat het werk zien van Baskische avantgardisten.

Diana Thater

Het Guggenheim in Bilbao sluit dit jaar af met een tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenares Diana Thater, genaamd Un mundo a la fuga (A Runaway World).

Dit vind je misschien ook leuk