Zeehonden keren terug naar de Canarische eilanden

door admin
Zeehonden keren terug naar de Canarische eilanden

De monniksrobben die rond de Spaanse eilanden worden teruggezet zijn afkomstig uit Mauritanië. Van oorsprong kwam de soort wel voor rond de Canarische Eilanden, maar is daar al decennialang verdwenen. Eerder werden in hetzelfde programma al op succesvolle wijze de kluizenaars ibis en de hazelhoen teruggebracht.

Eerst moet het plan nog ter goedkeuring gepresenteerd worden voor de Staatscommissie Natuurlijk Erfgoed en Biodiversiteit en bij de Sectoriale Conferentie over Milieu. Volgens het onderzoek is Fuerteventura een ideale locatie voor de proef om de Mauritaanse monniksrobben terug te laten keren. De kolonie op Mauritanië is de grootste ter wereld van deze soort.

In 2015 tekenden de overheden van beide landen al een intentieverklaring voor het herstel van uitgestorven diersoorten in beide landen. Op basis van dit akkoord werden al proeven gedaan met betrekking tot het terugplaatsen van vijf soorten, vier soorten antilopes uit de Sahara en de monniksrob. Allemaal op wereldniveau bedreigd in hun voortbestaan.  

De monniksrobben komen terecht in het natuurpark Jandía op het eiland Fuerteventura. Hier treffen ze een grote leefomgeving met voldoende voedsel waar eventuele bedreigingen minimaal zijn. Er wordt slechts op bescheiden schaal gevist en sleepnetvissen is verboden, evenals andere voor de zeehonden bedreigende vistechnieken. 

Dit vind je misschien ook leuk