2018 is herdenkingsjaar van de Nederlandse Opstand

door admin
2018 is herdenkingsjaar van de Nederlandse Opstand

De tachtigjarige oorlog, in Spanje bekend als la Guerra de Flandes, de Vlaamse Oorlog, vond plaats tussen 1568 en 1648. Er wordt gesproken over een oorlog, maar een betere benaming zou burgeroorlog zijn geweest, omdat de Nederlanden destijds onderdeel uitmaakten van het Spaanse Rijk onder koning Filips II. De oorlog leidde tot het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, wat later België en Nederland zouden worden.

Omdat de oorlog zo belangrijk is geweest voor de geschiedenis van Nederland, worden er dit jaar in Nederland een aantal activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd.

Website

Op initiatief van de NTR en het Rijksmuseum in Amsterdam en in samenwerking met het Dordrechts Museum, het Nationaal Militair Museum in Soest en Museum Prinsenhof Delft is er eerder dit jaar de website  80jaaroorlog.nl de lucht in gegaan. Deze site bevat een landkaart  met een overzicht van alle activiteiten en historische locaties tijdens dit herdenkingsjaar: van nagespeelde veldslagen tot theaterstukken en van fietstochten tot lezingen.

Rijksmuseum

Van 12 oktober 2018 t/m 20 januari 2019 presenteert het Rijksmuseum in Amsterdam de tentoonstelling 80 Jaar Oorlog met bijzondere kunstwerken en voorwerpen uit die tijd. Het Prado Museum in Madrid, het Patrimonio Nacional, het Algemeen Archief van Simancas en la Academia de Bellas Artes de San Fernando hebben een aantal voorwerpen in bruikleen geven aan het Rijksmuseum. In het museum is te zien hoe opstand en burgeroorlog, terreur en onderdrukking, religieuze vervolgingen en vluchtelingen konden leiden tot het ontstaan van het huidige Nederland en België.

Televisieserie

In een 7-delige televisieserie zendt de NTR vanaf 28 september iedere vrijdag om 21:05 op NPO 2 een serie uit over de 80-jarige oorlog. Het programma wordt gepresenteerd door Hans Goedkoop. Gemiste uitzendingen kunnen achteraf nog worden bekeken op de site van NTR.

Dit vind je misschien ook leuk