Wat doen Spanjaarden en Europeanen om zes uur ’s avonds?

door admin
Wat doen Spanjaarden en Europeanen om zes uur 's avonds?

Hoe zit het eigenlijk met de werkuren in andere Europese landen? De Spaanse krant ‘El País’ vergeleek elf Europese landen en interviewde per land één inwoner over de praktijk aldaar.

Spanje

18.00 uur: De meeste Spanjaarden bevinden zich nog op hun werkplek en hun werkdag eindigt pas op zijn vroegst anderhalf uur later. De Spaanse werkdag verschilt enorm van die in Duitsland, Frankrijk of Engeland.

Verschillende verenigingen, zoals de Nationale Commissie die bevoegd is voor de werktijden in Spanje (ARHOE), zijn voorstander van een grondige herziening van de werktijden. Dit zou een positieve uitwerking hebben op de Spanjaarden, hun levenskwaliteit, hun productiviteit en zodoende op de economie. Een ander argument is dat de lange middagpauzes ene negatieve uitwerking hebben op het Spaanse gezinsleven. 

De voormalige president Mariano Rajoy stelde in zijn verkiezingscampagne in 2016 voor dat de Spaanse werkdag eindigt om 18 uur. Zijn argument was dat Spanje volledig is geintegreerd in Europa, maar dat de dagorganistie een ‘geval apart’ blijft ten opzichte van de rest van de EU. Landen zoals Portugal en Italië, die dezelfde lichturen hebben en cultureel vergelijkbaar zijn met Spanje, hebben zich wel aangepast aan de Europese dagindeling.

In Spanje trekt men doorgaans twee verplichte werkuren uit voor het middagmaal. Veel werknemers zouden echter liever snel iets eten zodat ze aan het einde van de dag vroeger naar huis kunnen. Normaal is nu dat men op het werk ontbijt, koffie drinkt en rookt in pauzes van dertig minuten. Spanjaarden zijn veel uren op hun werkplek, maar verliezen er veel tijd.

Zweden

18.00 uur: De doorsnee Zweed is aan het avondeten. De werkdag begint om 7 uur ’s ochtends, lunch is om 12 uur en tussen 16 en 16:30 uur kan men naar huis.

De Zweed ‘Tom Kallene’ is radiopresentator in Spanje en woont er al 30 jaar. “Het belangrijkste journaal van de dag in Zweden begint rond 19.30 uur, na het avondeten”, vertelt hij.  Tom houdt enorm van Spanje en zou niet terug naar Zweden willen, maar hij vind avondeten om 10 uur ’s avonds maar niks. w

Nederland

18.00 uur: De Nederlanders zijn op dit uur in de sportschool of al thuis bezig met de voorbereidingen voor het avondeten. Het leven in Nederland speelt zich, vooral in de wintermaanden, heel erg binnenshuis af. In grote steden zijn de winkels tot 21.00 geopend, maar in de rest van het land, inclusief in steden als Den Haag, is om 18 uur alles dicht. 

Laura Navarro is een 26-jarige Spanjaard die voor een multinational in Amsterdam werkt. Zij is blij met haar werktijden en zou zich niet meer kunnen voorstellen in Spanje te werken. “Om 9.00 uur begin ik met werken, ik heb 20 minuten om te eten en ik kan elke dag precies om 17.00 uur stoppen met werken.”

Finland

18.00 uur: Het avondeten is op, want men verlaat hier al rond half vijfhet kantoor. Na het diner gaan Finnen nog naar de sportschool of doen activiteiten met hun kinderen. Tussen 22.30 en 23.00 uur is het bedtijd in Finland, want de wekker gaat alweer om 6.00 uur.

De Spaanse Beatriz Ramírez is 29 jaar en werkt al vier jaar bij Nissan in Helsinki. Ze heeft variabele werktijden. ’s Morgens kan ze tussen 7.00 en 10.00 uur beginnen te werken. “Wat ik het meeste mis aan Spanje is de spontaniteit waarmee je met vrienden afspreekt. Hier moeten ontmoetingen ver van tevoren gepland worden, anders wordt het niks.” Ze is verrast over de gezonde levensstijl van de Finnen. “De meerderheid hier eet gezond en sport veel. Velen zijn vegetariër of eten enkel in het weekend een beetje vlees. Slechts twee van mijn Finse vrienden eten vlees. ”

Frankrijk

18.00 uur: De Fransen zijn nog aan het werk, maar dat duurt niet lang meer. De werkdag eindigt tussen 18 en 19 uur. In Parijs wordt tussen 20 en 21 uur gedineerd. Tegen 23 uur is het bedtijd en de wekker gaat rond 7 uur. 

De journalist Álex Vicente woont al 13 jaar in Parijs en werkt voor de krant El País. Hij concludeert dat in Frankrijk de dagactiviteiten een uur eerder plaatsvinden dan in Spanje. Het nieuws begint om 20 uur (in Spanje isdat om 21 uur). “Tussen zeven uur en half acht ’s avonds neemt iedereen zijn aperitiefje voor het diner.”

Duitsland

18.00 uur: De Duitsers zijn (bijna) onderweg naar huis. Op donderdag en vrijdag genieten de meeste Duitsers op dit uur al van een biertje na het werk.

De Madrileen Ángel Luís de la Iglesia, 41 jaar, werkt al vijf jaar als informaticus in Düsseldorf. “Wat ik vreselijk vindt aan Spanje is de tijd van het middageten. Hier lunchen we om 12 uur, terwijl ik in Spanje pas om half vier at. Dit is 3,5 uur verschil. Het Duitse eetschema is logischer. Je eet vroeger ’s middags en ’s avonds. Zo ga je niet met een volle maag naar bed.” Wat hij mist aan Spanje zijn de late sluitingstijden van de winkels, zodat je niet, zoals in Duitsland, nog overhaast ’s avonds je boodschappen moet doen.

Rusland

18.00 uur: Op dit uur stoppen de Russen met werken. Een normale werkdag is in Rusland van 9.00 tot 18.00 uur.

Mijail Smyshlyaev (35 jaar) is een Russische journaliste die sinds 1992 een huisje in Valencia heeft, maar ook nog in Moskou woont. Ze kent beide culturen intussen goed. “In Rusland eten mensen niet snel buitenshuis, zelfs niet in het weekend. Op een doordeweekse dag eten de mensen vlak na hun werk en rusten daarna uit of kijken naar populaire Tv-programma’s.”

Verenigd Koninkrijk

18.00 uur: Het is al tijd voor het nieuws. De meeste Engelsen zitten dus voor de televisie, zijn aan het eten of gaan eten. Daarna, rond 7 uur ’s avonds, brengen de avond met de familie door. Ontspannen thuis is waar je de Engelsen dus doordeweeks vindt.

Ian Powell (58 jaar) is in Liverpool geboren en werkt sinds elf jaar als docent Engels in Spanje. Hij vindt de lange rook- en koffiepauzes tijdverlies in Spanje en vindt ook dat de Spanjaarden zonder deze pauzes veel vroeger het werk zouden kunnen verlaten. Hij mist deze familietijd ’s avonds. Toch heeft hij een grote passie voor Spanje ontwikkeld. “Het leven in Liverpool houdt op na het sluiten van de winkels om vijf uur ’s avonds. De straten zijn verlaten en het is zelfs gevaarlijk je nog buiten te begeven. In Spanje is dat helemaal het tegenovergestelde!”

Italië

18.00 uur: In Italië is dit een goed moment om boodschappen te doen. Tussen 7 en 8 uur ’s avonds drinken veel Italianen een aperitiefje met wat hapjes erbij in een barretje of op een terras. Daarna is het tijd voor het avondeten.

Salvatore Valastro (34 jaar) is een Siciliaanse architect. Hij geeft aan dat het noorden van Italië sterk verschilt van het zuiden. In Noord-Italië wordt om 12 uur geluncht en om half acht avond gegeten, terwijl dat in Zuid-Italië om half twee respectievelijk om negen uur ‘s avonds gebeurt. De dagelijkse handelingen zijn een uur vroeger dan in Spanje. De Italianen gaan tussen 10 en 11 uur ’s avonds naar bed. Er wordt (behalve soms op het platteland) geen siësta gehouden. Volgens Salvatore wordt er in Italië geen tijd verspild aan lange pauzes op het werk. “De mensen werken door tot de middagpauze en ze willen zo snel mogelijk naar huis ’s avonds.”

Hongarije

18.00 uur: De Hongaren bevinden zich op een terrasje met een biertje in hun hand of in de sportschool of ze zitten aan tafel voor het avondeten. De werkdag eindigt hier al om 17 uur ’s middags. 

Hugo García (34 jaar) is getrouwd met een Hongaarse vrouw en woont en werkt sinds vier jaar in Boedapest. In een restaurant reserveer je in de winter om 18:30 en in de zomer kan dat ook om 19:30 zijn, maar zeker niet later.” Verder vertelt hij dat zijn zesjarige dochter al om kwart voor acht op school moet zijn. “Ook in Boedapest komen er nu winkels en fitnessstudio’s die 24 uur geopend zijn, maar in de praktijk is het toch vaak zo dat de Hongaren na hun avondeten om 18.30 uur het huis niet meer verlaten.”

Portugal

18.00 uur: Het Portugese eetschema lijkt sterk op da tvan de Fransen. Er wordt geluncht tussen 12.30 en 14.00 uur. De werkdag eindigt pas rond zeven uur ’s avonds. 

Laura Pérez (34 jaar) woont al negen jaar in Lissabon waar ze in een kunstgalerie werkt. Zij zet uiteen dat de Portugezen na hun werk boodschappen doen of naar de sportschool gaan. “Rond 20.00 uur dineren ze in familieverband, waardoor de straten om 20.30 uur leeg zijn. Na het avondeten is het een gewoonte van de Portugezen om naar een bar te gaan voor een kopje koffie voor het slapen gaan.”

Dit vind je misschien ook leuk