Nieuw roman over Spaanse familiegeschiedenis in de vorige eeuw

door admin
Nieuw roman over Spaanse familiegeschiedenis in de vorige eeuw

Het verhaal van Isabel is niet uniek. Ze staat model voor duizenden vrouwen die deze periode hebben doorgemaakt. Het boek begint in 1936, als Spanje een Republiek is en het land van ontevredenheid en honger naar een oplossing hunkert. Isabel, de dochter van de Republikeinse burgemeester Badillo van Ronda wordt uit veiligheidsoverwegingen naar Gibraltar gestuurd. Het zal niet bij dat ene vertrek blijven.

Vanaf dat de Spaanse Burgeroorlog uitbreekt tot de dood van Franco zal Isabel regelmatig huis en haard moeten verlaten en ergens anders opnieuw haar bestaan moeten opbouwen. Tijdens de oorlog moet zij met haar familie het land verlaten maar ook als de oorlog al lang voorbij is en ze naar Ronda kan terugkeren, laat het verleden haar niet met rust. Als haar man, die bij het verzet zit, wordt opgepakt en als vermist wordt opgegeven, maakt ze zich geen illusies meer.

Mooi verhaal over krachtige vrouw

De verteltrant van het boek maakt dat het afschuwelijke normaal en zelfs ontroerend wordt. Isabels wereld en perspectief zijn klein, maar dat maakt het boek toegankelijk. Het is het verhaal van een vrouw die niets cadeau krijgt. Door haar kalmte en doorzettingsvermogen wordt ze nergens zielig, integendeel ze wordt krachtig. Ook zorgt de rustige vertelvorm ervoor dat de momenten waar Isabel wél geluk uit haalt, haar leven en het boek doen oplichten. De intieme band met haar eerste zoon en een kortstondige liefde met een wolverkoper zijn de momenten die je raken als lezer. Een ontroerend verhaal over Spanje dat gebukt gaat onder de Franco-dictatuur dat een blijvende indruk achterlaat.

Het boek Isabel verschijnt precies op het moment dat Franco volop in het (internationale) nieuws. De huidige Spaanse regering wil dat het graf van Franco, gelegen in de Vallei der Gevangenen, zal worden geruimd en zal worden overgeplaatst naar de kathedraal Almudena in Madrid. Waarom dit zoveel emoties losmaakt en  commotie in het land teweegbrengt, zul je beter begrijpen na het lezen van dit boek. 

Marion Hoogwegt

Schrijfster Marion Hoogwegt verhuisde in 1998 naar Spanje. Sinds tien jaar geniet ze dagelijks van de prachtige natuur en het buitenleven van Andalusië. Hier runde ze diverse kleinschalige hotels, startte haar eigen bureau voor Incoming Tourism Spanje en focuste zich op haar passie voor het schrijven van artikelen over Spanje en van boeken.

In 2011 verscheen haar verhalenbundel over het leven in Spanje Kus uit Spanje. Via Marion’s gelijknamige blog kun iedereen lezen over bijzondere plekjes en over de cultuur van het land. Vervolgens kwam in 2015 haar biografie Wind en Water uit over emigratie en aanpassing, maar evengoed over emancipatie en menselijke keuzes en twijfel.

Dit vind je misschien ook leuk