Spaans bedrijf produceert brandstof zonder CO2-uitstoot

door admin
Spaans bedrijf produceert brandstof zonder CO2-uitstoot

De Europese Commissie wil de uitstoot van broeikasgassen binnen de EU in 2050 minimaal 80 procent onder het niveau van 1990 brengen. De vraag is in hoeverre dit streven realistisch is. Op dit moment zien de vooruitzichten er namelijk niet heel rooskleurig uit. Om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen, heeft de VN aangegeven dat er ‘ongekende veranderingen’ nodig zijn om dit doel te bereiken.

Ingelia heeft sleutel tot succes in handen

Ingelia is het Spaanse bedrijf dat wel eens de sleutel tot succes in handen zou kunnen hebben. Dit bedrijf houdt namelijk zich bezig met de ontwikkeling van een duurzame brandstof dat kan worden gebruikt als een veel schoner alternatief voor de traditionele steenkool.

Tien jaar geleden bedachten mede-oprichter en CEO van Ingelia, Marisa Hernández, samen met twee collega’s van Ingelia een manier waarbij organisch afval (afvalwater en compost) worden omgezet in biochar. Dit product heeft dezelfde eigenschappen als steenkool, maar met het grote verschil dat er veel minder verontreinigende stoffen vrijkomen tijdens het productieproces: er is helemaal geen sprake van uitstoot van CO2 en er is een aanzienlijk lagere uitstoot van stikstof, zwavel en chloor dan bij de productie van bijvoorbeeld steenkool.

Van rioolwater en compost tot brandstof

Hernández vertelt over het proces dat bekendstaat onder ‘hydrothermische carbonisatie’: ‘Bij dit proces gebruiken we de organische resten van afval en afvalwater van zuiveringsinstallaties en van de tuinbouw. Onder een specifieke druk van 20 bar en een temperatuur van 200 graden drogen we de organische stof uit zodat er een concentratie van 95 procent van de koolstof overblijft. De schadelijke afvalstoffen worden afgevoerd in de restvloeistof. Na dit proces blijft er een vast, droog en cilindervormig materiaal over dat fossiele brandstoffen kan vervangen.’

Ook zou bij dit proces nauwelijks sprake zijn van vieze geuren die vrijkomen doordat de productie plaatsvindt in een gesloten tank. Dit betekent dat eventuele installaties dichterbij dorpen en steden gebouwd kunnen worden. Hernández vertelt verder dat het productieproces van hydrothermische carbonisatie slechts acht uur in beslag neemt in vergelijking met de dertig dagen voor de standaard composteer- of biogasproductie.

Nominatie prijs Europees Instituut van Innovatie en Technologie

De ontdekking van Hernández leverde de mede-oprichter en CEO van Ingelia een nominatie op voor een prijs in de categorie ‘vrouwen’ vanuit het Europees Instituut van Innovatie en Technologie. Deze prijs werd eerder in december in Boedapest uitgereikt.

Ingelia buiten Spanje

Ingelia heeft de productie van biochar inmiddels al uitbesteed aan hun afvalverwerkingsbedrijven in Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk. De grootste rioolwaterzuiveringsinstallatie in Italië heeft dit proces ook geïmplementeerd in hun installatie in Toscane waar 80.000 ton water per jaar wordt behandeld. Ook het Belgische Oostende werkt met dit productieproces waar jaarlijks 20.000 ton water wordt behandeld.

Ingelia biedt niet alleen een manier om gerecyclede energie op te slaan in de vorm van biomassa. Biochar heeft ook ook andere toepassingen: Het kan worden gebruikt als batterij of om biopolymeren te produceren voor bijvoorbeeld de productie van kunststof of een vervanging voor turf in bodemverrijking.

Rooskleurige toekomst Ingelia

Het Spaanse Ingelia sloot 2017 af met een omzet van 2,29 miljoen dollar en lijkt in 2018 de omzet te verhogen naar 3,44 miljoen dollar. Hernández heeft een rooskleurig beeld van de toekomst van Ingelia en verwacht in 2019 een recordomzet te behalen van 28,4 miljoen dollar en 107 miljoen dollar in 2022. Op dit moment is Ingelia in gesprek met het merendeel van alle afvalverwerkingsbedrijven in Spanje. We zijn van plan om 3 procent van de Europese markt voor afvalbeheer in beslag te nemen.

‘Met ons proces zouden we in 2022 in staat moeten zijn om 220.000 ton aan steenkool per jaar te vervangen en de uitstoot van CO2 met 0,5 miljoen ton verminderen,’ aldus Hernández.

Dit vind je misschien ook leuk