Guardia civil neemt 257 historische artefacten in beslag

door admin
Guardia civil neemt 257 historische artefacten in beslag

Ze werden ruim dertig jaar geleden ontvreemd van verschillende vindplaatsen in het zuiden van de provincie Ávila in de Valle de Tiétar. De operatie waarin de politie de objecten opspoorde is ‘operatie Fibulas’ genoemd. Er werd vooralsnog niemand aangehouden want de vermoedelijke verantwoordelijke werkt mee aan het onderzoek en is nodig om het af te ronden. Het gaat om iemand die woonachtig is in Ávila en zich uitgaf als expert in archeologie zonder titel. 

De operatie ging afgelopen april van start toen de politie een zegel ontdekte uit de 15e eeuw. Deze was illegaal in bezit van iemand uit de stad Avila. Vervolgens werden 256 andere items ontdekt, inclusief een stenen bijl, een pijl van vuursteen en een bronzen en zilveren munt waarvan wordt aangenomen dat die zijn geslagen door de Iberische beschaving in de 1e eeuw voor Chr. en waarvan er eerder alleen exemplaren zijn gevonden in de vallei van de Ebro. 

Voorts zijn er nog 124 Romeinse munten gevonden die van de 1e tot de 4e eeuw na Chr dateren; 70 metalen en lithische objecten en 58 keramische stukken genaamd Terra Sigillata. Alle stukken zullen overhandigd worden aan het museum in Avila waar ze onderzocht zullen worden.

Dit vind je misschien ook leuk