Spanjaarden in gespannen afwachting prijzenregen van El Gordo

door admin
Spanjaarden in gespannen afwachting prijzenregen van El Gordo

El Gordo is de grootste loterij van Spanje. Wie een lot heeft met een hardop gezongen nummer, uitgezonden op de nationale televisie, kan een flink gat in de lucht springen. Die heeft dan een flinke prijs te pakken. De eerste tien prijzen van de kerstloterij worden gezongen. De eerste prijs is zo groot dat de kerstloterij al sinds jaar en dag ‘El Gordo’ wordt genoemd, ofwel ‘De Dikke’.

En dit jaar is El Gordo de la Lotería de Navidad dikker dan ooit. Maar liefst 2.380 miljoen euro wordt uitgekeerd als alle loten worden verkocht. Vorig jaar was dat nog 2.240 miljoen euro. De prijzen zijn onderverdeeld in tiende loten en op elk tiende winnende tiende lot wordt netto 322.000 euro uitgekeerd. De tweede prijs is 102.000 en de derde prijs is 42.000 euro. 

Volgens een wiskundige berekening zou je minstens 100.000 jaar moeten leven om een keer de El Gordo te winnen. Desondanks spenderen Spanjaarden jaarlijks fortuinen aan het kopen van loten in de hoop in de prijzen te vallen. Dit jaar is de verkoop van loten met 16,8% gestegen ten opzichte van die in 2014. Het is bovendien het vierde jaar waarin de verkoop weer toeneemt, na een aantal jaren van daling als gevolg van de crisis.   

Dit is het derde jaar dat mensen die in de prijzen zijn gevallen, deze direct op dezelfde dag nog kunnen innen. De periode loopt door tot 22 maart 2019.

Sinds een wetswijziging ingevoerd afgelopen juni zijn prijzen tot 10.000 euro belastingvrij. De grens lag bij het bedrag van 2.500 euro. Vanaf 1 januari 2019 geldt de vrijstelling om op geldprijzen belasting te betalen tot prijzen van 20.000 euro en in 2020 zal dit nogmaals worden verhoogd tot 40.000 euro. Dat betekent dat winnaars van de Nieuwjaarsloterij El Niño minder van hun prijzengeld hoeven af te dragen aan de belastingdienst. Dit heeft wel tot gevolg dat van El Gordo 2018 78.000 euro naar de belastingdienst gaat. 

De trekking van El Gordo is te zien op de Spaanse nationale televisie TVE.

Dit vind je misschien ook leuk