Update Julen: Nog zeker twee dagen nodig om jongetje uit put te halen

door admin
Update Julen: Nog zeker twee dagen nodig om jongetje uit put te halen

Het gat werd geboord om op finca in de gemeente Totalán naar water te zoeken. Normaal gesproken moeten boorgaten waar niets meer mee gedaan wordt, afgesloten worden. Dat was nu niet het geval. Op een diepte van 75 meter is het gat versperd door een opeenhoping van aarde. Om bij die plek te komen, was men van plan een horizontale tunnel te graven op die hoogte, om vanaf daar de aarde die de weg naar het jongetje afsluit, te verwijderen.

Door het reliëf van het landschap en de losse samenstelling van de grond blijkt dat uiteindelijk niet te kunnen en stortte de weggegraven gedeeltes voortdurend in. Nu is men volgens de krant Sur overgestapt op een nieuw plan. Men wil een verticale tunnel graven naast die waar Julen in vastzit. De ingang van die tunnel moet 30 meter lager liggen dan het gat van het jongetje om te voorkomen dat de laatste instort. Er wordt nu onafgebroken gewerkt om de grond tot zo diep weg te graven. Volgens de betrokken ingenieurs gaat de uitwerking van dit nieuwe scenario minstens twee tot drie dagen duren. Ging het niet om een spoedgeval, dan zouden soortgelijke werkzaamheden minstens een maand in beslag nemen.

Met de hand tunnel uitgraven

Als de nieuw gegraven tunnel eenmaal gereed is, dan komen reddingswerkers gespecialiseerd in mijnongelukken uit Asturië aan bod. Die gaan handmatig een horizontale tunnel graven naar de plek waar men vermoedt dat het jongetje zit. Een bedrijf in Murcia heeft speciale ijzeren buizen gefabriceerd met een diameter van 110 centimeter. Deze moeten voorkomen dat de horizontale tunnel instort. De tijd begint te dringen. Het jongetje zit al zeker negentig uur in de put, waarvan de wanden zijn verstevigd om te voorkomen dat hier meer aarde en stenen naar beneden vallen. 

Ook blijft men voor de zekerheid doorwerken aan de horizontale tunnel. ‘Het belangrijkste is om zo snel mogelijk de plek van Julen te bereiken’, aldus zei een afgevaardigde van het College van Mijnwerkers in Málaga tegen Diario Sur. 

Klik hier voor een grafische afbeelding van de drie opties die er zijn om bij Julen te komen in de krant Sur. 

Wetenschappelijk bewezen dat Julen in het gat is 

In een monster dat werd genomen van de aarde die de toegang tot grotere dieptes van de put verspert, is DNA van Julen aangetroffen. Samen met het zakje snoep van het jongetje dat op maandag werd gevonden en de met elkaar overeenstemmende getuigenverklaringen van de ouders en het echtpaar dat in de buurt was en 112 belde, vormt dit volgens een afgevaardigde van de provincie Málaga het wetenschappelijke bewijs dat het jongetje werkelijk in de put is.

Vader

De oom en tante van Julen hebben aan de Guardia Civil verklaard hoe ze zagen dat hij in het gat viel. Zijn vader: ‘Ik hoorde hem huilen, maar kon niet bij hem’. De ouders van Julen, de broer en schoonzus van zijn vader en hun dochtertje waren op de finca om te picknicken op het land dat recent door de broer was aangekocht. 

Eerder deze week gaf de directeur van het bedrijf dat onlangs naar water heeft geboord op de finca aan dat alle werkzaamheden naar behoren zijn uitgevoerd en dat het gat was afgesloten met een grote steen, zoals altijd direct gebeurt als er geen water wordt gevonden. Ook uitte hij zijn twijfels over hoe een tweejarig jongetje in een gat van niet meer dan 25 centimeter breed kan vallen. 

Een echtpaar dat zondag vlakbij was voor een bezoek aan de Dolmen del Cerro de la Corona, hoorde het geschreeuw in paniek van de ouders en waarschuwde als eerste de alarmdiensten. Er werd snel een reddingsploeg samengesteld met leden van de brandweer, de Guardia Civil, bergreddingswerkers, onderwaterspecialisten, ambulancepersoneel en psychologische hulpverlening.

De burgemeester van Málaga, Francisco de la Torre is zondagavond naar de plek van het gruwelijke incident gegaan om de familie die afkomstig is uit de stad, bij te staan. De Spaanse premier Pedro Sánchez riep mensen via Twitter op ‘rustig te blijven en te blijven hopen op het beste resultaat’.

De krant Sur meldt op dinsdag dat de ouders met het jongetje in de visserswijk El Palo aan de oostkant van Málaga wonen. Twee jaar geleden overleed het toen driejarige broertje van Julen aan een harstilstand.

Dit vind je misschien ook leuk