Artsen massaal weg uit binnenland Spanje

door admin
Artsen massaal weg uit binnenland Spanje

Niet alleen inwoners van provincies in het binnenland van Spanje vertrekken massaal naar de grotere steden, gespecialiseerde artsen volgen dit voorbeeld ook. Inwoners van de provincie verhuizen richting grotere steden omdat de voorzieningen daar beter op orde zijn. Artsen vertrekken uit het binnenland omdat ze in de steden betere kansen hebben op een goedbetaalde baan.

Teruel

In de provincie Teruel in Aragón is het wel heel slecht gesteld met de bezetting in de ziekenhuizen. Teruel is de tweede provincie met de laagste bevolkingsdichtheid in Spanje, namelijk negen bewoners per vierkante kilometer. Diverse mensen doen hun verhaal over de situatie van de gezondheidszorg in hun provincie. Zo vertelt iemand dat er in ziekenhuis Obispo Polanco in Teruel geen specialist was op het gebied van Reumatologie. De vrouw heeft haar dossier in het ziekenhuis moeten ophalen en vervolgens meer dan 350 kilometer heen en weer moeten rijden naar Zaragoza om daar behandeld te worden.

De autonome regio Aragón probeert deze zorgelijke situatie op te lossen door een groot openbaar aanbod van werkgelegenheid te bieden samen met diverse voordelen voor specialisten om vooral te blijven werken in het regionale ziekenhuis. Zo biedt ziekenhuis Obispo Polanco aan oudere artsen meer voordelen en heeft het ziekenhuis een contract geboden waarbij artsen een deel van hun diensten werken in Zaragoza en een deel in Teruel.

Landelijk probleem

Desalniettemin lijkt het tekort aan artsen een probleem dat te groot is om aangepakt te worden door de autonome regio. Een woordvoerder van het Ministerie van Volksgezondheid in Spanje zegt dat bijna in alle gebieden in Spanje, en vooral buiten de grotere steden, is er sprake van een tekort aan medisch specialisten. Volgens het laatste verslag van het Ministerie is er een tekort van 4.000 specialiseten in heel Spanje.

Kleinere ziekenhuizen, zoals Obispo Polanco, hebben sneller te maken met onvoorspelbare situaties. Als er in korte tijd ineens twee van de drie artsen vertrekken, ontstaat er al snel een probleem. De regio Aragón heeft een gedeelde vacaturebank voor de ziekenhuizen, maar ondanks dat kan er soms geen enkele specialist worden gevonden. Er wordt dan een privéarts ingeschakeld als noodoplossing.

Kwaliteit ziekenhuis Teruel nog steeds goed…

Javier Lambán, voorzitter van de regioregering van Aragón, benadrukt dat het tekort aan artsen niets afdoet aan de goede gezondheidszorg die ziekenhuis Obispo Polanco biedt. “Het punt bij deze ziekenhuizen is dat we met een heel eerlijk arbeidsmodel werken. Zodra een arts 55 jaar wordt, heeft hij het recht om extra (nacht)diensten te weigeren. Zijn collega’s moeten dit dan opvangen. De jongere artsen die net zijn begonnen, willen niet op deze manier werken en vertrekken zodra ze de kans krijgen. Ondanks deze uitdaging, is de situatie niet alarmerend en worden alle patiënten behandeld,” aldus Lambán.

…of toch niet

Ondanks deze woorden van de voorzitter van de regering van Aragón zegt Manuel Gimeno, huisarts en woordvoerder van de platforms ‘La Sanidad de Teruel Importa’ en ‘Teruel Existe’, dat hij in sommige situaties wel een verslechtering van de gezondheidszorg ziet in Teruel. Hij kreeg onlangs van een patiënt te horen dat hij vijf verschillende specialisten had gezien voor zijn knie en dat het lange wachten er uiteindelijk voor heeft gezorgd dat zijn knie achteruit is gegaan.

“Het minder worden of zelfs verdwijnen van de diensten, zoals de gezondheidszorg, de Guardia Civil, scholen en huisartsen zorgen ervoor dat de inwoners ook vertrekken. In Teruel is het op één na oudste ziekenhuis (uit 1953) van Spanje te vinden. Het nieuwe ziekenhuis dat zal worden gebouwd zal minder bedden hebben dan het huidige. Met deze ontwikkelingen is dat niet verwonderlijk”, aldus Gimeno.

Dit vind je misschien ook leuk