Balearen overweegt rookverbod op stranden

door admin
Balearen overweegt rookverbod op stranden

Gemeentes worden daarin uitgenodigd om hun stranden, enkele daarvan of slechts één te veranderen in zones waarin het verboden is om te roken. Het idee erachter is om de vervuiling van stranden en de zee door as en sigarettenpeuken te verminderen en daarmee de flora en fauna langs de kust te beschermen. 

Op dit moment is het op één strand verboden om te roken. Op het strand van Santa Eulària op Ibiza geldt sinds mei 2016 een rookverbod. In dezelfde lijn deelt de gemeente Calvià deelt sinds dat jaar tijdens het hoogseizoen van 1 mei tot en met september blikjes uit die als asbak kunnen dienen, zodat mensen die op het strand roken hun sigarettenpeuken en as daarin deponeren. Het gaat hier om de stranden van Ponça, Es Carregador (Palmanova) en Torà (Peguera). 

De gemeentes die aan het rookvrije stranden programma mee willen doen, dienen dit bekend te maken en ook toezicht te houden op de naleving van het rookverbod. De agenten van de lokale politie kunnen desondanks mensen wel op het rookverbod wijzen, maar kunnen geen boete voor overtreding ervan uitdelen, omdat het rookverbod niet juridisch door een wet wordt ondersteund. 

‘Het hebben van rookvrije stranden vormt een toegevoegde waarde voor de toeristen die onze eilanden bezoeken en voor de inwoners van de betreffende plaatsen’, zegt de regionale minister van Gezondheid Maria Ramos in Tourinews

Dit vind je misschien ook leuk