Spanjaarden drinken weer net zoveel bier buitenshuis als vóór de crisis

door admin
Spanjaarden drinken weer net zoveel bier buitenshuis als vóór de crisis

Voor het eerst dronk Spanje meer dan 40.16 miljoen hectoliter bier, 26.91 miljoen daarvan (67%) werden genuttigd in een bar of restaurant.  Dit is meer dan in 2007, het jaar voordat de economische crisis losbarstte. Over 2018 was er een duidelijke toename van bierconsumptie buitenshuis (7.9%) en een afname van de thuisconsumptie van bier met 9.4 % naar 13.25 hectoliter.

De toename van de consumptie buitenshuis laat zien dat het Spanje economisch beter gaat en dat de mensen weer meer geld te besteden hebben aldus landbouwminister in functie Luis Planas. Planas onderstreepte dat er naast de verbeterde economische conjunctuur nog verschillende factoren bijdragen aan de toenemende bierconsumptie in bars en restaurants: het toegenomen aantal buitenlandse toeristen en het lage IVA (BTW)-tarief van 10%. Bier wordt in Spanje ingeschaald als levensmiddel.

Export

Ook de export van bier bereikte in 2018 recordhoogte: 2.97 miljoen hectoliter, een toename van 2.9%. Dat Spaanse bier ging vooral naar Portugal, China en het Verenigd Koninkrijk. Daar tegenover staat dat de import van bier nog steeds groter was, 4.7 miljoen hectoliter, leidend tot een negatieve “bierbalans” van 67 miljoen Euro (tegenover 84 miljoen het jaar ervoor).

Dit vind je misschien ook leuk