Woede in Spanje over veroordeelde helper bij tasjesroof

door admin
Woede in Spanje over veroordeelde helper bij tasjesroof

In 2015 werd op 8 februari rond 7.45 uur in de ochtend een vrouw met geweld door twee mensen van haar handtas beroofd terwijl zij onderweg was naar haar werk in hotel Las Palmeras in Fuengirola. De toen 22-jarige Borja die met twee vriendinnen op straat liep zag de beroving gebeuren. Een man en een vrouw hadden de handtas in hun hand en bleven de eigenaresse ervan slaan. Toen Borja met zijn gezelschap dichterbij kwam, sloeg het koppel op de vlucht. Borja rende de man die de handtas had achterna en wist hem in te halen. Bij de confrontatie die daarop volgde tussen de twee mannen van ongeveer dezelfde lengte ontstond een handgemeen waaraan Borja uiteindelijk wist te ontkomen door twee klappen uit te delen. De tasjesrover kwam hierbij ten val en overleed enkele dagen later in het ziekenhuis aan de gevolgen schedelletsel en een hersenbloeding. Volgens het vonnis overleed de tasjesrover als gevolg van de twee klappen die de val van de tasjesrover veroorzaakten.

De rechtszaak begon in juli 2018 en de verdediging werd gevoerd op basis van het feit dat Borja de vrouw te hulp wilde schieten die op de grond lag en geslagen werd, terwijl de dieven haar handtas al in handen hadden. De overleden tasjesdief was toen 42 jaar en een frequent gebruiker van cannabis en cocaïne. Tegen hem liep op dat moment een zoek- en detentieorder voor een delict dat op dat moment door de rechtbank in Marbella werd onderzocht. De man had al een strafblad met daarop zes diefstallen met geweld, diefstal, verweer, ongehoorzaamheid, valsheid in geschrifte en delict tegen de volksgezondheid. 

Borja werd veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en het betalen van 178.000 euro boete aan de familie van de overleden man. 

Afgelopen dinsdag startte de politieke partij Vox een crowdfundingactie via de petitiewebsite Change.org  om Borja te helpen met het betalen van de boete en om gratie te verlenen. Hier is inmiddels al 27.000 euro ingezameld. Al 6.500 mensen hebben getekend voor gratie.

Borja’s advocaat heeft inmiddels laten weten dat de jongeman alle steun erg waardeert, maar dat hij de consequenties van zijn handelen en zijn straf zelf zal dragen. Daarom zal hij het geld dat door Vox wordt ingezameld niet accepteren en ook niet om gratie verzoeken. Hij is namelijk van mening dat hij juist heeft gehandeld en een verzoek om gratie zou betekenen dat hij indirect schuld zou bekennen. Wel heeft hij een ‘recurso de amparo’ ingediend bij het Hooggerechtshof. Dit is een juridisch instrument voor de bescherming van individuele rechten. Hierin claimt hij gebrek aan effectieve juridische bijstand en een vermoeden van onschuld.

Bij de rechter is een verzoek ingediend om de boete in termijnen van 250 euro per maand te kunnen betalen. Volgens de advocaat is dat het enige bedrag dat Borja gebaseerd op zijn inkomen en met extra inspanningen op werkgebied zal kunnen missen.

De zaak is inmiddels viraal aan het gaan op de sociale netwerken onder de hashtag #YoSoyBorja. Het is trending topic op Twitter waar de commentaren op de uitspraak binnenstromen. 

Dit vind je misschien ook leuk