Spaans dorpsfeest waar ganzen worden onthoofd wekt weerstand

door admin
Spaans dorpsfeest waar ganzen worden onthoofd wekt weerstand

In het 2.000 inwoners tellende dorp Carpio de Tajo (Toledo) worden jaarlijks 21 dode ganzen door mannen te paard onthoofd. Deze ‘Correr los gansos’ stamt uit de zestiende eeuw en vindt jaarlijks plaats op 25 juli. De ganzen hangen ondersteboven aan touwen op de route waar de ruiters langs galopperen. De kunst voor die ruiters is er dan een zodanige ruk aan te geven dat ze met alleen de kop van de gans als trofee over de finish komen. Wie de meeste ganzenkoppen heeft, wint de race.

Tot dertig jaar geleden werden die ganzen nog levend aan hun poten opgehangen. Tegenwoordig worden ze ervoor al gedood door een dierenarts. Desondanks is niet iedereen het eens met de toch wel grove gang van zaken. Dierenrechtengroepen noemen het nog steeds dierenmishandeling en zijn van mening dat de feestelijkheden te wreed zijn voor gevoelige kinderogen.

In 2016 werden via een petitie op Change.org ruim 80.000 handtekeningen verzameld om de controversiële middeleeuwse traditie, die zijn oorsprong vindt in een militaire oefening, af te schaffen. Dit jaar haalde men al ruim 135.000 handtekeningen op.

Dit vind je misschien ook leuk