OCU Spanje waarschuwt voor opblaasbare luchtbedden en drijfspeelgoed

door admin
OCU Spanje waarschuwt voor opblaasbare luchtbedden en drijfspeelgoed

OCU stelt dat deze items niet gebruikt of gezien moeten worden als veiligheidsmiddelen in het water. Veel luchtbedden en andere opblaasbare items in de meest uiteenlopende vormen zouden niet voldoen aan de minimale limiet van drijfvermogen. Ze dienen daarom volgens OCU – zeker in geval van kinderen die nog niet (goed) kunnen zwemmen – altijd gebruikt te worden in combinatie met een officieel goedgekeurd zwemvest, zwembandjes of ander veiligheidsmateriaal.

Verder moeten functies zoals een dubbele luchtkamer, een terugslagklep en dubbele veiligheidssluitingen aanwezig zijn. Volgens OCU zijn is dit jaar al een recordaantal mensen in Spanje verdronken, zowel in privézwembaden als in de zee en ander openbaar toegankelijk water. Alleen al deze maand verdronken 41 personen. Veel van de verdrinkingsgevallen hadden voorkomen kunnen worden. 

Een woordvoerder van OCU wijst met nadruk op het gezonde verstand bij ouders. Die moeten kinderen op luchtbedden of opblaasbare eenhoorns, flamingo’s etcetera altijd goed in de gaten houden en zeker niet denken dat ze veiliger zijn met zo’n voorwerp in het water.  Kinderen dienen altijd nog op de bodem te kunnen staan mochten ze onverhoopt buiten bereik van het luchtbed komen. Bovendien is het sterk af te raden de zee in te gaan met dergelijke items als er geen strandwachten zijn of als er een gele vlag is gehesen. 

Dit vind je misschien ook leuk