Spanjaard schildert grootste muurschildering van New York

door admin
Spanjaard schildert grootste muurschildering van New York

Domingo Zapata werd geboren in Palma en hoort inmiddels tot de meest geliefde Spaanse artiesten in Hollywood. Op het moment legt hij de laatste hand aan het werk in de Amerikaanse stad. Hiervoor staat hij op een 120 meter hoge steiger. Een jaar geleden maakte Zapata videoinstallaties voor de eigenaren van het gebouw. Ditmaal wilden ze echter wat anders, iets artistieks om hun gebouw een nieuw gezicht te geven. 

Met de muurschildering probeert Zapata zijn levensgeschiedenis weer te geven. Zijn twintigjarige professionele loopbaan als artiest die hem van Mallorca naar New York bracht. Zo staan er jeugdherinneringen uit Mallorca op de muur in de Big Apple, eerbetonen aan de wereld van het stierenvechten, aan flamenco en ook aan popart, een stijl die zijn werk flink heeft beïnvloed. ‘Ik ben Spanje, ik ben een Spanjaard en dat zal ik altijd blijven’, antwoordt de kunstenaar op de vraag of zijn kunstwerk in New York het ‘merk Spanje’ weergeeft. 

De muurschildering in New York heeft ‘Life is a dream’ als titel. Het refereert naar het leven in het algemeen. ‘De muurschildering is een viering van het leven’, volgens Zapata. De locatie is daarom perfect. ‘Times Square is een mythisch plein voor iedereen!’ Hij verwijst erin naar een klein dorpje in Jaén, Alcaudete. Het dorp waar zijn ouders werden geboren en waar half september een straat naar hem zal worden vernoemd. 

Het volgende doel van Zapata is het Guinness Book of Records halen met een muurschildering die groter is dan die het huidige record heeft gevestigd. Daarvoor moet hij een kunstwerk maken dat groter is dan zesduizend vierkante meter. 

Dit vind je misschien ook leuk