Barcelona is klaar met geweld in eigen stad

door admin
Barcelona is klaar met geweld in eigen stad

Een jaar geleden protesteerden ook duizenden mensen uit Barcelona samen tegen de onzekerheid en het gebrek aan beschaving in hun stad. Dit gevoel uitte zich onder andere in veel geweld op straat en steeds toenemende handel in drugs. Platform Tsunami Veïnal werd in 2018 gesteund door een twintigtal entiteiten. Tijden de demonstratie van afgelopen zaterdag werd het platform ondersteund door het dubbele aantal entiteiten wat aangeeft dat de onzekerheid in de stad nog lang geen verleden tijd is.

Groei platform niet positief

Afgelopen zaterdag trok de protestmars richting het gemeentehuis. De onzekerheid en het onveilige gevoel is nog niet verdwenen in Barcelona en het gevoel werd dit jaar versterkt door het overlijden van een twaalftal mensen ten gevolge van geweld op straat. Vorig jaar overleden hierdoor tien mensen in Barcelona. Woordvoerder van platform Tsunami Veïnal, Manel Martínez, vertelt er niet trots op te zijn dat het platform is gegroeid. Dat betekent namelijk dat er nog steeds teveel onzekerheid heerst in Barcelona. Het geweld neemt toe wat te zien is aan de toename van het aantal doden per jaar. Nu komen we in actie en vragen we het gemeentebestuur om te helpen.

Jordi Giró is voorzitter van de buurtvereniging van Port Olímpic waar dertig vrijetijdsruimten zijn gevestigd. Hij vertelt dat er in een maand tijd al twee moorden zijn gepleegd. Hij waarschuwt voor de conflicten die ontstaan tijdens het nachtleven. “De afgelopen anderhalf jaar is er een toename te zien in het aantal gewelddadige overvallen.”

Verschuiving in gemeentepolitiek niet voldoende voor burgers

De geraadpleegde entiteiten zien een verschuiving in het bestuur van Ada Colau, burgermeester van Barcelona sinds 2015, sinds de socialistische PSC het veiligheidsbeleid op zich heeft genomen. “Er is meer waakzaamheid en dat verlaagt de spanning”, aldus Francisco Abad, voorzitter van de buurtvereniging van Besòs. “Er was een toename van drugshandel op straat toen het ‘narcopiso’ in el Raval werd gesloten, maar sinds 1 augustus gaat er elke ochtend om 7.00 uur een team van schoonmakers, inspecteurs en buurtbewoners door de wijk om de verslaafde mensen wakker te maken en te zorgen dat alle drugsresten opgeruimd zijn.”

“Door dit soort voorbeelden is er hoop, maar veel mensen zijn ongeduldig en willen meer resultaat,” zo zegt José Manuel Sánchez, voorzitter van de buurtvereniging Zona Fòrum. “Er is om preventieve maatregels gevraagd om het geweld te bestrijden maar zover is het nog niet. Op dit moment is het nog zo dat we onze opa en oma moeten begeleiden als ze hun pensioen naar de bank willen brengen. Ook brengen mannen en vaders hun vrouw en dochter naar de bus als het nog vroeg in de ochtend is omdat het zomaar kan zijn dat er conflicten worden uitgevochten van de voorgaande avond.”

Gemeente moet met oplossingen komen

Met deze protestmars wil het platform aan de Generalitat en het gemeentebestuur van Barcelona vragen om meer politie op straat, om sancties aan te scherpen en illegale verkoop en geweld aan banden te leggen. Het platform geeft aan dat ze deze mars in eerste instantie buiten de politiek willen houden en richten zich voornamelijk op de burgermeester, het gemeenteraadslid van Binnenlandse Zaken en diverse andere instellingen.

Dit vind je misschien ook leuk