Romeins mijnbouwcomplex aangetroffen in Cordoba

door admin
Romeins mijnbouwcomplex aangetroffen in Cordoba

Het in de gemeente Belmez ontdekte complex is afkomstig uit de eerste eeuw en beschikt over bezinkingsputten voor erts, smeltovens en ertsmolens voor het verkrijgen van edelmetalen. De verkregen edelmetalen waren bestemd voor de stad Cordoba.  

Ontdekt door een burger

Door een verlaagde waterstand van het stuwmeer van Sierra Boyera is het Romeinse bouwwerk aan de oppervlakte gekomen en werd door een burger opgemerkt die na zijn vondst direct de Universiteit van Cordoba en de gemeente Cordoba op de hoogte heeft gesteld.

Cristina Casanueva van het ministerie van Ontwikkeling, Infrastructuur, Ruimtelijke Ordening, Cultuur en Historisch Erfgoed is direct naar het mijncomplex gegaan. Ze werd hierbij vergezeld door een deskundige van de Universiteit Cordoba, de burgemeester, de wethouder van Cultuur van de gemeete Belmez en technici van de Hydrografische Confederatie van Guadalquivir. Met middelen gefaciliteerd door de Jachtclub is de vondst geïnspecteerd en bevestigd.

Unieke vondst

Casanueva benadrukt dat het om een ‘unieke vondst’ gaat binnen de provincie Cordoba, die zal worden toegevoegd aan de lijst van beschermde bouwwerken in de autonome regio Andalusië.

Leestip: Stonehenge van Spanje door Franco bedekt met water nu volledig te zien

Dit vind je misschien ook leuk